Utorak 26.06.2018.
21:30
Vestionline, Tanjug

"Nemački brod s migrantima moći će da pristane u Maltu"

Tanjug/AP
Konte: "Italija će uraditi svoj deo i dočekati deo migranata"

Malta bi na taj način okončala krizu od skoro nedelju dana, tokom koje je brod sa 234 migranta plovio međunarodnim vodama. 

Konte kaže da ga je premijer Malte Džozef Muska informisao u telefonskom razgovoru o odluci te zemlje da dozvoli brodu da pristane.

Brod Lajflajn proveo je pet dana ploveći međunarodnim vodama, a Konte kaže da će, nakon što stignu u Maltu, migranti sa broda biti podeljeni među članicama EU, koje su spremne da ih prime. 

- Italija će uraditi svoj deo i dočekati deo migranata, koji se nalaze na brodu Lajflajn u nadi da će druge zemlje EU učiniti isto - rekao je Konte. 

On, međutim, nije precizirao kada će brod stići u Maltu.

Konte je rekao da će brod, nakon što pristane, biti zaplenjen, a da će protiv njegovog kapetana biti pokrenuta istraga zbog navoda da je ignorisao instrukcije da dopusti libijskoj obalskoj straži da preuzme migrante. 

U međuvremenu, sa broda "Lajflajn" saopštili su da je jedna osoba evakuisana iz zdravstvenih razloga i upozorili da se opšti uslovi na brodu pogoršavaju.

Misija Lajflajn, humanitarna grupa koja upravlja brodom, pozdravila je ponudu Malte, ali je navela na Tviteru da im je sada potrebno da zemlje EU pružaju dobrodošlicu ljudima. 
 

Muskat je ranije danas saopštio da Malta radi na rešavanju pitanju nemačkog humanitarnog broda "Lajflajn" koji se nalazi u međunarodnim vodama sa 234 imigranata.

U saopštenju se navodi da Malta želi da spreči eskalaciju situacije u humanitarnu krizu deleći odgovornost sa drugim evropskim zemljama, bez navođenja drugih detalja niti da li će dozvoliti brodu da pristane.

U saopštenju, takođe, stoji da Malta planira da pokrene istragu o kapetanu "Lajflajna" jer je ignorisao uputstva, preneo je AP.

Brod je danima u vodama Mediterana jer mu italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini nije dozvolio da pristane.

Salvini je juče pozvao Francusku da otvori svoju luku Marsej za brod.

On je nakon posete Libiji rekao da posada tog broda nije poštovala instrukcije italijanske i libijske obalske straže kada je u četvrtak preduzela akciju spasavanja migranata.

Dok Italija tvrdi da je brod bio u libijskim teritorijalnim vodama, Lajflajn navodi da je bio u međunarodnim vodama.
 

2024 © - Vesti online