Sreda 27.06.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (8): "Bosanska mreža" pod zaštitom Zapada

EPA/Fehim Demir
Novcu se gubi trag: Bakir Izetbegović

"Prvi put se organizuje mreža koja bi povezivala sve islamske terorističke organizacije u jednu organizaciju koja bi imala oslonac na tada najveće vojne formacije islamista u svetu. Prema planovima Amerikanaca ta teroristička organizacija bi imala obeležja globalne, multinacionalne, ekonomske, verske, političke i paravojne organizacije. Ta bi organizacija sebe promovisala kao zaštitnika islama i svih muslimana ma gde oni živeli. Na osnovu tih iskustava i ideja, stvorena je ugovorna organizacija Al Kaida, globalna multinacionalna mreža koja povezuje različite islamske fundamentalističko-terorističke organizacije iz mnogih zemalja u jednu organizaciju", ističe Galijašević i otkriva da su i iza formiranja Al Kaide, ali prethodno i "Bosanske mreže" stajale obaveštajne službe zapadnih vlada - organizatora i sponzora terorizma.

"Bosanska mreža', uz pomoć CIA i drugih zapadnih službi je razvila svojevrsnu doktrinu terorizma koja se zasniva na prividnoj kohabitaciji sa evropskim identitetom i hrišćanskim okruženjem kao i legalnom, multietničkom vladom uz različite oblike i široki spektar nekonvencionalnih delovanja. Princip delovanja temeljio bi se na otvaranju brojnih humanitarnih, dobrotvornih, obrazovnih, finansijskih i drugih organizacija, medijskih kuća i sl. koje služe kao instrumenti za prikupljanje finansijskih sredstava, versku indoktrinaciju, infiltraciju u islamsku populaciju, sticanje popularnosti među islamskom populacijom, obrazovanje kadrova, regrutaciju terorista, njihovu obuku, krijumčarenje oružja i 'uvoz' terorista", navodi Galijašević.

Arabija, Katar i Kuvajt šalju pare

Galijašević ističe da se u BiH slila značajna količina novca i to iz zemalja koje aktivno podržavaju radikalni islam i terorizam. Ta pomoć, tvrdi ovaj autor, je aktuelna i danas.
"Tu pomoć u konsolidaciji i obnovi finansijskog sistema BiH, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt su iskoristili da u vrhove njene oligarhije postavi sebi lojalne ljude. Konsolidovane banke uspostavljaju formalne veze s nekoliko saudijskih, malezijskih i turskih banaka, dok Katar organizuje vlastite obaveštajne centre pod kišobranom medijskog giganta Al Džazira. Legalizuje se njihovo prisustvo u svim granama finansija i propagande, što za posledicu ima prihvatanje prisustva i aktivnosti ovih islamskih država i totalitarnih režima kao normalnih i dobrodošlih", navodi Galijašević.

On dodaje da ove organizacije u zemljama u kojima nema oružanih konflikata, islam koriste za prikupljanje finansijske i svake druge pomoći koja se potom distribuira tamo gde je, prema procenama hijerarhijskog vrha Al Kaide, ugrožen islam.

"Medijske kuće u tim zemljama služe za psihološku propagandu, obrazuju se potrebni kadrovi i sl. Na onim područjima na kojima je, po njihovom mišljenju, islam ugrožen ove organizacije služe za infiltraciju i kao pokriće teroristima pomoću kojeg je moguće uspostaviti kanal za ubacivanje terorista, oružja, novca i uspostavu obaveštajno-operativne mreže. Obrazovne organizacije služile su za obrazovanje verskog i svakog drugog kadra koji je potreban organizaciji. Preko njih su stalno otvarani razni kanali za prodor ekstremnog islama, ubacivanje terorista i svega drugog potrebnog da organizacija izvodi terorističke i druge subverzivne aktivnosti. U suštini, sve ove i ovakve organizacije bile su samo pokriće za nekonvencionalno delovanje i niz koordiniranih akcija političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, oružanog i obaveštajnog karaktera", zaključuje Dževad Galijašević.

Sporno bogatstvo Izetbegovića

Dževad Galijašević tvrdi da je Tužilaštvo BiH još prošle godine primilo obiman materijal protiv Bakira Izetbegovića za navodnu "višemilionsku i višegodišnju pljačku novca".
"Istraga Izetbegovića povezuje i sa dve of šor kompanije u Istanbulu preko kojih je Izetbegović kupio četiri stana i kuću na ime jednog od direktora tih kompanija i ime svoje sestre, a koji je pod direktnom komandom Al-Shidija, kontroverznog saudijskog biznismena. Al-Shidi se dovodi i u vezu sa ratnim prikupljanjem novca porodice Izetbegović iako se većem delu tog novca nikada nije ušlo u trag. Upravo je to najveća korupcija ikada napravljena i organizovana u BiH u ratnom i poratnom vremenu", navodi Galijašević i podseća da je reč o krađi humanitarne pomoći u vrednosti od više od pet miliona dolara, ali i krađi vojničkih plata Armije BiH u visini od 20 miliona maraka, odnosno deset miliona evra.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (9): Austrija prepuna vehabija






 

2024 © - Vesti online