Utorak 26.06.2018.
11:54
Vestionline, Tanjug

Alarmantno: Sve više mladih želi da ode iz Srbije

Tanjug
Slavica Đukić Dejanović: Poražavajuće je to što jedna trećina studenata planira da ode iz Srbije

- Strategija za visoko obrazovanje mora uzeti u obzir činjenicu da školujemo mlade ljude, koji najčešće zbog toga što nemaju adekvatan posao, posao u struci i adekvatna primanja za započinjanje egzistencije, planiraju da odu - kazala je Đukić Dejanović za TV Prva.

Dodala je da to Ministarstvo i Univerziteti moraju imati veoma konkretnu politiku oko upisa i svih drugih strateških koraka.

- S druge strane, Uprava za dijasporu, pri Ministarstvu spoljnih poslova praviće komunikacije sa mladim obrazovanim i svim drugim ljudima, našim migrantima u zemljama u kojima su oni - dodala je ministarka.

Upitana kako će se Srbija boriti protiv narkomanije kod mladih, a povodom Svetskog dana borbe protiv narkomanije, Đukić Dejanović je kazala da "mladi ljudi u nameri da odškrinu vrata raja često ulaze u pakao, koji je hronično samoubistvo". 

- Kod najvećih broja psihoaktivnih supstanci da bi se dobilo osećanje eufoprije mora se povećavati doza otrova, koji u jednom momentu izaziva depresiju centra disanje i smrt - kazala je. 

Ukazala je na moderne bolesti zavisnosti, koje, za sada u Srbiji ne postoje, ali takođe već beleže smrtne slučajeve u svetu, kao što su igrice, Fejsbuk zavisnost, internet zavisnost...

- I to je jedna bolest zavisnosti koju moramo dočekati spremnije nego što smo ove klasične vezane za psihoaktivne supstance - kazala je Đukić Dejanović.

2024 © - Vesti online