Utorak 26.06.2018.
10:44
Vestionline, Tanjug

Sada i zvanično: Ivanov odbio da potpiše sporazum o imenu

EPA/NAKE BATEV
Nije podlegao pritiscima: Đorđe Ivanov

"Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrdivanju konacnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva izmedu strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine", naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Ivanova, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

"Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije", naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

" Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o 'razlici nad nazivom države' a ne o 'razlikama'", kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

"U skladu sa članom 118 Ustava Republike Makedonije, medunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grcke. 

"Prema clanu 308 Krivicnog zakona, 'Gradanin koji dovedu  Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge drzave, kazniće se zatvorom u trajanju od  najmanje pet godina'", naveo je Ivanov, preneo je portal Nova.

Štaviše, Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posledice koje su ravne zločinu".

Nakon ratifikacije sporazuma u "makedonskom parlamentu, MSP je obavestila Atinu, a Grcka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o riključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonij anapravi predviđene izmene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potis Ivanova nema značajnu važnost.

2024 © - Vesti online