Ponedeljak 25.06.2018.
20:33
Vestionline

Pada popularnost Putina zbog najavljene reforme o penzijama

Tanjug/AP
Ruski predsednik Vladimir Putin

Prema držvanom institutu za ispitivanju javnog mnjenja, Putinova popularnost je opala sa 75 odsto na 69 odsto. Taj pad je zabeležio i drugi institut koji je preneo da predsednik Rusije uživa poverenje 42 odsto građana, što je najniža stopa popularnosti od 2013. godine.

- Još jednom ponavljam da predsednik za sada nije imao učešća u toj reformi - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska vlada saopštila je 14. juna da će biti povećana starosna granica za penzije, posle čega je usledila peticija protiv te reforme, a koju je potpisalo 2,5 miliona Rusa.

Peskov je zatražio od novinara da ne "preteruju" s tim rezultatima priznajući da incijativa vlade ima velikog ođeka u društvu.

- Putin to gleda na pragmatičan način. Za njega je najvažnija stvar da nastavi da radi i da ispuni svoje zadatke kao šef države - rekao je Peskov i dodao da Putin nikad ne deluje u odnosu na svoju kvotu popularnosti.

- Interes naroda je iznad svega - dodao je portparol Kremlja.

Od 1932. godine, u vreme Sovjetskog Saveza, odlazak u penziju je bio 55 godina za žene i 60 godina za muškarce, što je bio najraniji odlazak u penziju u svetu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će od 2019. godine početi postepeno pomeranje starosne granice, da bi do 2028. godine iznosila 65 godina za muškarce, a do 2034. 63 godine za žene. 

2024 © - Vesti online