Utorak 26.06.2018.
08:08
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (7): Mudžahedin iz Kenta ubijao i Srbe

EPA/Facundo Arrizabalaga
Zavio London u crno: Halid Masud izvršio teroristički napad u kome su ubijena tri civila i policajac

Otuda zapanjuje podatak da Velika Britanija istovremeno šalje 40-ak svojih vojnih obaveštajaca kako bi pratili predstojeće izbore u BiH, a takođe je upletena u mrežu saradnje sa raznim radikalnim islamskim organizacijama i pojedincima.

Jedan od primera koji dokazuju te veze je Halid Masud, koji je marta prošle godine u Londonu pregazio tri osobe, a zatim svoj pir nastavio usmrtivši policajca ispred zgrade britanskog parlamenta. Masud je tada ubijen, a britanska policija je saopštila da su znali za njegove aktivnosti, te da je bio višestruko osuđivan za vršenje krivičnih dela, ali nijednom za terorizam.

Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu", otkriva i neke, prećutane detalje iz biografije ovog Britanca.

- U javnosti je nazvan slučajem Halida Masuda, teroriste iz Londona, iako bi taj slučaj trebalo da nosi naziv Abu Hamze El Masrija (Fateh Kamel Britani), saradnika Mi6 i glavnog imama džamije u Finsburi parku u Londonu - navodi Galijašević.

M. Karović
Dževad Galijašević

On iznosi i druge, nepoznate detalje, uključujući i Masudovo učešće u odredu El mudžahedin.

"Halid Masud je rođen u Kentu u Engleskoj kao Edrijen Rasel Adžao. Primio je početkom devedesetih godina islam i dobio ime Halid Masud, a dolaskom u BiH priključio se arapskim borcima iz zloglasnog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, pod različitim identifikacijama. Kao Abu Halid Abdulrezak, iz Engleske, pod rednim brojem 118, sa izmišljenim datumom rođenja 13. 6. 1968. godine, iako je rođen 1966. Nije dobio bosanski identifikacioni - jedinstveni matični broj, a podaci o vojnom stažu, u dokumentu Trećeg korpusa Izetbegovićeve Armije RBiH, koji overava general Sakib Mahmuljin, govore o učešću od 18. 5. 1994. do 22. 12. 1995".

Na drugom dokumentu Komande Trećeg korpusa pod brojem "Pov. broj: 05/4- 1028, Zenica" od 7. maja 1995. godine, koji je u arhivama Haškog tribunala zaveden kao dokaz u postupku protiv komandanta Armije RBiH generala Rasima Delića (evidencioni broj 0415-9502), njegov vojni staž je počeo i završio istog dana: od 18. 5. 1994. do 18. 5. 1994. (strana 2 dokumenta).

- Naime, Halid Masud je vrbovan od strane Abu Hamze el Masrija i odveden u Bosnu i Hercegovinu, uz pomoć humanitarne organizacije iz Engleske 'Islamic relief' koja je delovala u BiH i koja mu obezbeđuje diplomatski status i iskaznicu preko Visokog saudijskog komiteta kojom preko Hrvatske ulazi u ratom zahvaćenu BiH. Bio je opsednut konspiracijom, ali je očito bio i logistički podržan, pa je u Bosnu i Hercegovinu ulazio kao 'Halid Mesud Abdela' te kao 'Kalid M. S. Abdula - navodi Galijašević i otkriva još jedan strogo poverljiv dokument Službe državne bezbednosti Zenica zaveden pod brojem "Br: 0415-9550" od 5. novembra 1995. godine iz operativne akcije kodnog imena "Vranduk".

Baza "Kinšasa"

O umešanosti odreda El mudžahedin u razne terorističke akcije tokom rata u Bosni, svedoči i niz dokumenata sektora Državne bezbednosti CSB Zenica od 22. aprila 1995. Objekat "Kinšasa" je bio jedna od deseta baza ove jedinice u BiH.
"Analizirajući do sada sačinjenu dokumentaciju sa objekta 'Kinšasa' došlo se do određenih bezbednosno interesantnih saznanja koja ukazuju na veze jedinice El Mudžahid sa počiniocima nekih terorističkih akata. Terorističke aktivnosti odnose se uglavnom na kidnapovanje i ubistvo engleskih humanitaraca Pola Godala, ranjavanje Sajmona Kinga i Dejvida Kurta, zatim ubistvo jednog egipatskog generala, otmicu Živka Totića - oficira HVO, te otmice pripadnika jedinice El Mudžahid iz zeničke bolnice odnosno Kazneno-popravnog doma Zenica", stoji u sažetku ovog dokumenta.

U ovom dokumentu se analizira delovanje ove engleske humanitarne organizacije.
Masud je tu naveden kao "Abu Hamas", ali iz svih drugih detalja je sasvim jasno o kome je zapravo reč.

- Za njega ističu da je 'bivši hrišćanin sa porodicom afričkog porekla', da 'zna sa kompjuterima', da 'dolazi iz Engleske i da ima vezu u Londonu...', i da je tu 'sa preporukom Abu Hamze el Masrija'. Svakako da 'Abu Hamas' ne postoji u vojnoj evidenciji kao identitet, niti u bilo kojoj drugoj evidenciji, ali kao šifrovani razgovor komandanta Abu Maalija i glavnog bezbednjaka odreda Aiman Avada, zbog sumnje da su praćeni i snimani, očito predstavlja skraćenicu za ličnost poznatu kao Ha(lid)-Mas(ud) - poentira Galijašević.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (8): Bosanska mreža pod zaštitom Zapada

2024 © - Vesti online