Ponedeljak 25.06.2018.
16:46
Vestionline, Tanjug

Kocijas: EU da drži reč prema Skoplju i Tirani

pixabay.com
 

Šef grčke diplomatije je u intervjuu za euractiv.com, datom u Luksemburgu uoči današnjeg Saveta ministara spoljnih poslova EU, govorio je o očekivanjima od sastanka Saveta, nakon što je nedavno pomenuo da je front severnoevropskih zemalja izrazio zabrinutost u pogledu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Albanije.

- Oni su izneli zamerke u pisanoj formi. Debata počinje u ponedeljak, kada ćemo razgovarati o Albaniji i nastavićemo to u utorak, pošto će proširenje biti u vrhu agende. Mislim da postoje važne države članice koje se ne slažu oko toga da li Evropa treba da nastavi da se proširuje ili produbljuje - rekao je Kocijas.

On je izneo mišljenje zvanične Atine da će, ukoliko Evropska komisija započne i pripremi ovog leta pokretanje formalnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, države članice EU morati da ispune dato obećanje.

- Rekao sam kolegama da mogu da budu strogi koliko žele. Ali, mi ne smemo da blokiramo tu mogućnost. Plašim se da ako datum pristupanja ne bude dat Severnoj Makedoniji, sav ovaj napor koji smo učinili uz velike žrtve i kompromise obe strane, mogao bi da bude ugrožen. Uz to, ukoliko jedna od dve zemlje započne pregovore, a na primer Albanija bude izostavljena, to će stvoriti nestabilno stanje u regionu - poručio je Kocijas.

On je ocenio da je trebalo da određene zemlje, ukoliko su imale neka nerazjašnjena pitanja sa Severnom Makedonijom i Albanijom, trebalo da ih o tome obaveste ranije.

- Sada imamo izveštaj Evropske komisije i predlog za otvaranje pregovora. Sada smo stigli do određene tačke i moramo to da učinimo. Evropa mora da održi reč - naveo je Kocijas.

On je dodao da su se otvaranju pregovora sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom i Albanijom usprotivili Danska, Belgija, Holandija i Francuska, a da i u Nemačkoj postoje određene kontradiktornosti.

- Dakle poenta je ujediniti stavove Francuske i Nemačke kako bi se izbeglo destabilizovanje Balkana - rekao je Kocijas.

On je kazao da je Grčka prijatelj svih balkanskih zemalja.

- Imamo veliko tradiocionalno prijateljstvo sa Srbijom, ali ja se stvarno pitam: koliko će još Albanija trpeti da gleda kako Srbija ubrzava pregovore i završava ih, dok ih Tirana nije ni započela? Ovo su destabilizirajući faktori pošto vlade neće uspeti da ih prežive. A promene u regionu Balkana, osim u Grčkoj, nikada nisu bile lake niti prijatne - ocenio je Kocijas.

On je na pitanje o tome da li će jačanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Edrogana nakon izbora deeskalirati situaciju sa Grčkom, odgovorio da je i pre izbora u Turskoj govorio da Grčka nema ni najmanje nade da bi pobeda opozicionih kemalista (Republikanske narodne stranke, ĆP) donela bilo kakvu promenu.

- Nadam se da će nakon izborne pobede, on (Erdogan) biti manje nervozan - naveo je Kocijas.
 

2024 © - Vesti online