Ponedeljak 25.06.2018.
14:14
Vestionline, Tanjug

Makedonija dobija poziv za NATO, a za EU?

pixabay.com
 

- Vaša zemlja će dobiti poziv za pridruživanje NATO-u. Biće lakše. Generalni sekretar NATO-a je obavešten od grčkih vlasti da ne postoji problem nakon dogovora o novom imenu, ministar Nikos Kocijas zvanično je poslao pismo i NATO i EU. Tako neće biti nikakav problem kada sporazum stupi na snagu - rekao je isti izvor MKD.

Problem se ne očekuje ni u Grčkoj, jer je sasvim sigurno da će premijer Aleksis Cipras obezbediti 151 poslanika za ratifikaciju spoazuma sa Skopljem o novom imenu Makedonije.

Prema rečima istog izvora, problem sa početkom pregovora o članstvu u EU je u nespremnosti same Unije, tačnije svim njenim članicama u ovom trenutku.

Izvor objašnjava da je ta nepripremljenost Unije i držva članica više zbog Albanije, nego Makedonije.

- Važno je da se dve zemlje razdvoje i donesu odluku prema meritumu i šta se radi u svakom od njih, prema individualnom ispunjavanju uslova, a ne u paketu - dodaje neimenovani sagovornik MKD.

Važno je smatra sagovornik portala da se iskoristi snažna međunarodna podrška koju u ovom trenutku ima vlada premijera Zorana Zaeva.

Izgleda da je Francuska trenutno najveća prepreka u EU. Francuski ambasador Kristijan Timonie u izjavi za MKD, kaže da je u Parizu još uvek u toku razgovor o tome šta će predsednik Manuel Makron reći predsedniku Saveta EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da će lideri te vojne alijanse na sledećem samitu odlučiti da li će i zvanično pokrenuti pregovore u prijemu Makedonije u članstvo.

- Očekujem i nadam se da će NATO lideri na samitu odlučiti da započnu pregovore o članstvu - rekao je Stoltenberg, prenosi AP.

Ova odluka doneta je nakon što su Atina i Skoplje potpisali istorijski sporazum o rešenju spora o imenu Makedonije.

Samit NATO-a, kojem će prisustvovati i američki predsednik Donald Tramp održaće se 11. i 12. jula.

2019 © - Vesti online