Ponedeljak 25.06.2018.
12:02
BBC, Vestionline

Izbori u Turskoj: Erdogan ponovo izabran za predsednika

EPA/Erdem Sahin
Ponovo izabran za predsednika: Redžep Tajip Erdogan

Šef izborne komisije Sadi Guven izjavio je kako je "predsednik osvojio apsolutnu većinu važećih glasova". 

Državni mediji izveštavaju kako je Erdogan osvojio 54 odsto od 99 odsto izbrojanih glasova, dok je drugoplasirani kandidat Muraherm Indže osvojio 31 odsto. 

Opozcija tek treba da prizna poraz, ali su predstavnici različitih partija izjavili kako će nastavitu borbu za demokratiju "bez obzira na rezultat". 

Pre ove izjave izražene su sumnje u rezultate objavljene u državnim medijima. Konačni rezultati biće objavljeni u petak. 

Nije zapamćena predizborna kampanja kao što je bila ova, a Erdogan će dobiti nova široka ovlašćenja s titulom izvršnog predsednika. 

Njegovu vladavinu obeležila je jaka privreda, a jaku podršku je obezbedio investiranjem u zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. 

Ali šezdesetčetvorogodišnji predsednik polarizovao je javnu sferu, obračunima s protivnicima i hapšenjem više od 160.000 ljudi. 

Ergodan je održao trijumfalni govor s balkona sedišta njegove partije u Ankari u 3 ujutru po lokalnom vremenu, rekavši: - Pobednik ovih izbora je svaki pojedinac među mojih 81 milion građana.

Pojavili se u se glasine da je kandidat Republikanske narodne partije Indže priznao poraz u poruci novinaru, ali to nije zvanično potvrđeno. 

Indže je optužio državnu novinsku agenciju Anadolu za "manipulaciju", tokom izveštavanja o rezultatima glasanja. 

Na glasačkom listiću bilo je još četiri kandidata, a nijedan od njih nije osvojio više od 8,4 odsto glasova. 

2024 © - Vesti online