Ponedeljak 25.06.2018.
09:02
blic.rs, Vestionline

Američke obaveštajne agencije žele da skladište informacije u DNK

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Inteligentne istraživačke projektne aktivnosti (IARPA), grupa unutar kancelarije koja razvija tehnologije za američke obaveštajne službe, najavila je planove za razvoj mašina "tejbltop” koji mogu da smeste i koriste podatke iz velikih molekula polimera – termin koji se odnosi na široku paletu dugih molekula.

Polimeri mogu čuvati podatke u nizu pojedinih atoma ili grupa atoma.

Projekat predstavlja pokušaj rešenja osnovnog problema modernog doba: veliki i rastući troškovi čuvanja podataka. Datacentri širom sveta usisali su 416,2 teravat časova električne energije u 2016. To je oko 3 odsto globalne potražnje, prema informacijama u Independentu, a čini dva odsto globalnih emisija gasova staklene bašte. Stručnjaci tvrde da svet ne može da podnese eksponencijalnu stopu rasta globalnog čuvanja podtaka.

Dokument iz 2016. godine u časopisu BioMed Risrč Internešenel tvrdi utvrdio da DNK može, prvenstveno, sačuvati gustoću informacija o računaru, zahtevati manje energije i preživeti višu i nižu temperaturu od konvencionalnih hard diskova. Autori tog rada su objavili o uspesima prototipova DNK računara koji su koristili genetske molekule za dugoročno čuvanje i memoriju sa direktnim pristupom (RAM).

Ali niko još nije shvatio kako implementirati smestiti podatake DNK na tim osnovama.

Funkcioneri IARPA-a su izjavili kako će novi napori, pod nazivom Molekular Informejšn Storidž, biti razbijeni u tri dela: dvogodišnji program koji će otkriti kako smstiti podatke u DNA ili druge molekule pri velikim brzinama, dvogodišnji program kako bi se utvrdilo kako za preuzimanje tih podataka pri velikim brzinama i dvogodišnji napor za razvoj operativnog sistema koji može raditi na toj DNA.

Mnoge tehnologije koje IARPA želi da razvije nisu testirane na tim osnovama, pa je nejasno koliko je daleko ono što je predloženo i da su "tejbltop uređaji” stvarni.

2024 © - Vesti online