Ponedeljak 25.06.2018.
08:43
Vestionline, Tanjug

MUP ove godine učestvovao u 11 međunarodnih akcija policija

Tanjug
Foto: Arhiva

Srpski kriminalci, koristeći svoje kontakte po svetu, organizuju nabavku, transport i skladištenje kokaina iz Latinske Amerike u Italiju, za potrebe italijanske mafije, kažu za taj list u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije.

Samo u prvoj polovini ove godine, kako se navodi, SBPOK je učestvovao u 11 medunarodnih policijskih akcija u kojima je razbijeno 10 organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno 106 osoba. 

Otkriveno je 15 laboratorija za proizvodnju sintetičke droge, zaplenjeno 24 kilograma kokaina, 12,7 kilograma marihuane, 8.300 stabljika marihuane, kao i 1,5 kilograma heroina.

- Ove organizovane kriminalne grupe su uglavnom oformljene nezavisno od etnickih principa i motivisane su isključivo nelegalnim sticanjem profita. Rec je o hijerarhijski ili mrežno strukturiranim klanovima koji se brzo prilagodavaju zahtevima kriminalnog tržišta - navode u SBPOK-u.

Pored intenzivne saradnje sa zemljama regiona, SBPOK najčešće radi sa Velikom Britanijom, Austrijom, Nemačkom, Švajcarskom, Mađarskom, Francuskom, Italijom, Španijom, Belgijom, sa skandinavskim zemljama, a van Evrope sa Australijskom federalnom policijom, Kancelarijom DEA i Kancelarijom FBI.

2024 © - Vesti online