Nedelja 24.06.2018.
19:53
Vestionline

Završeni razgovori Mogerini sa Vučićem i Tačijem u Briselu

Tanjug
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini u Briselu

- Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene - ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a prenosi RTS.

Stav je Evropske unije da Priština neodložno mora krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali će na pregovaračkom stolu delegacija Beograda i Prištine biti takođe "sprovođenje svih dogovora" u Briselskom sporazumu, uključujući energetiku i nagodbu oko elektrane Gazivode na severu Kosova.

To su medijima preneli evropski diplomatski izvori koji su ukazali i na izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta Dejvida Mekalistera, koja odražava stavove Nemačke i još nekih članica EU, da je "prioritet stvaranje Zajednice srpskih opština, ali i da se pitanje energetike mora rešiti".  

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice Federike Mogerini su predočili da se od Prištine "imperativno očekuje" da do početka avgusta, kako su obećale kosovske vlasti, bude izrađen statut ZSO.  Vlasti u Prištini su se dosad, a to je preko pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, oglušavale od početka primene ključnog dogovora o ZSO.  

Vlasti u Beogradu su to, ocenjuju diplomate nekih zemalja izvan EU, mada to mišljenje dele i neke članice EU koje nisu priznale Kosovo, smatrale da je to preporuka nekih "moćnih svetskih zaštitnika" Kosova da se od Beograda iznudi što više i naročito dođe do povoljnijeg položaja Kosova u pregovorima o potpisivanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.  

2024 © - Vesti online