Nedelja 24.06.2018.
15:46
Vestionline, Tanjug

"SAD stalno lažu - priče o hemijskom oružju izgovor za napad na Siriju"

EPA/SANA HANDOUT
Sirija ima dovoljno sredstava za obnovu zemlje: Bašar al Asad

- U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013. godine - rekao je on u danas objavljenom intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je "priča o hemijskom oružju - izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku".

Asad kaže da su "bajke o hemijskom oružju" izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima".

- Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće sprečiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju - rekao je predsednik Sirije, prenosi Tass.

Kako je istakao, "kada se ne poštuju međunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle". Asad je naveo i da će Sirijci sami rekonstruisati svoju zemlju posle rata.

- Uprkos ratu koji je u toku, imamo dovoljno sredstava da obnovimo zemlju, sigurni smo u to - naveo je sirijski predsednik.

U istom intervjuu, Asad je rekao i da još nije doneo odluku o tome da li će se kandidovati za novi predsednički mandat na izborima 2021. godine, istakavši da to zavisi od volje sirijskog naroda.

- Postoje dva faktora: prvi je moja želja, a ona proističe iz drugog faktora - volje sirijskog naroda - rekao je Asad. 

On je podsetio da do sledećih izbora ima još tri godine.

- Da li će sirijski narod biti spreman da prihvati istu osobu, istog predsednika ili ne, do tada? Ako budu spremni, razmisliću o tome, ali je sada rano za to - zaključio je sirijski predsednik.

2024 © - Vesti online