Subota 23.06.2018.
12:31
Tanjgug, Vestionline

Skandal u Gospiću: Od Srba traže da uklone ruševine kuća uništenih u ratu

www.mc.rs
Traže da Srbi plate uklanjanje ruševina za koje je odgovorna Hrvatska: Miodrag Linta

Linta u saopštenju navodi da su Srbi proterani iz Gospića i drugih delova Hrvatske ogorčeni da Grad Gospić želi da naplati od vlasnika troškove uklanjanja ostataka njihovih uništenih kuća za čije rušenje, kaže, odgovornost snosi hrvatska država.

Troškove uklanjanja uništenih srpskih kuća u Gospiću i drugim delovima Hrvatske treba da snosi hrvatska država, smatra Linta i traži od Ministarstva spoljnih poslova da sa "ovakvim skandaloznim ponašanjem" vlasti Grada Gospića upozna Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i zatraži da Grad Gospić odustane od te "cinične i beskrupulozne odluke".

Kako je rekao, troškovi rušenja i uklanjanja ruševina iznose između 700 i 2.500 evra zavisno od površine i količine građevinskog materijala. U slučaju da to ne učine gradska vlast će izdati rešenje o uklanjanju ruševina koje će izvršiti druga lica, a uklanjanje će morati da plate vlasnici. 

U slučaju da proterani Srbi odbiju da to učine, kaže Linta, preti opasnost da država, nakon određenog vremena, otme njihovu imovinu zbog nastalog duga.

Linta podseća da su hrvatske paravojne i policijske snage tokom leta i jeseni 1991. godine ubile najmanje 124 Srba i opljačkale, zapalile i minirale na stotine srpskih kuća na području Grada Gospića s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države.

2024 © - Vesti online