Subota 23.06.2018.
10:57
novac.jutarnji.hr

Rusi dali Hrvatima ponudu i čekaju, sad se u trku uključila i Amerika

EPA/Yuri Kochetkov
 

Otprilike deset meseci nakon što je Igor Sečin, prvi čovek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih saradnika tamošnjeg predsednika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, na adresu hrvatske Vlade stigla je još jedna ponuda. 

Ali ovaj put s druge strane Atlantika. Jutarnji list u posedu je pisma koje je početkom marta hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputila američka kompanija Castleton Commodities International (CCI) u kojem se izražava zvanični interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u Ini. 

U pismu koje potpisuje jedan od predsednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje finansiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicionih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa". 

Iako u pismu nije precizirano koliki bi udeo u Ini američka kompanija želela da preuzme, važno je napomenuti da Zichichi vrlo izričito Vladi nudi i pomoć pri finansiranju eventualnog otkupa MOL-ovih deonica, pa tako i navodi da kompanija u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihovog daljeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka. 

Ukratko, reč je o ozbiljnoj i iznenađujuće konkretnoj ponudi, koja će sasvim sigurno dodatno ubrzati proces potrage za novim strateškim partnerom u Ini koji je Vlada počela u martu odabirom konsultanata za taj proces. Pritom ne treba zanemariti ni geopolitičke implikacije.

Naime, otkad je Rosnjeft iskazao interes za Inu, diplomatski predstavnici SAD-a u Hrvatskoj nisu skrivali svoje protivljenje mogućnosti da kompanija u većinskom vlasništvu ruske države uđe u vlasničku strukturu hrvatske nacionalne naftne kompanije. 

Pritom je još bivša ambasadorka SAD-a u Hrvatskoj Džulijeta Vals Nojes u novembru prošle godine utvrdila kako je jedna "zapadna kompanija zainteresovana za Inu", a novi ambasador Robert Kohorst u jednom od svojih prvih istupa izričito je poručio da "ruski investitor u Ini nije u interesu Hrvatske".

2024 © - Vesti online