Subota 23.06.2018.
08:26
Vestionline, Tanjug

"Neprihvatljivo je da Evropa Srbiji preti vizama"

youtube.com/Politicarenje 011
 

Ona je to rekla za "Večernje novosti", a na konstataciju lista da nam Evropski savet skreće pažnju da treba da se uskladimo s evropskom viznom politikom, Fajon je rekla da ako cela EU preporučuje da se ne otvara bezvizni režim sa zemljama sa kojima ga ni EU nema, onda je pitanje da li je to pravi korak. 

- Ali, sve je to zbog migranata - dodala je ona.

Upitana da li Srbiija rizikuje da joj zbog toga ponovu uvedu vize, Fajon je istakla da je "pretnja komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa prema svim zemljama Zapadnog Balkana krajnje neprihvatljiva.
Srbija je, kako je rekla, već pokazala da je odlično i humano postupila kada je imala problem s velikim prilivom migranata. 

- Bezvizni režim je bio veliki korak napred za sve zemlje regiona. To su pretnje nekoga ko ne zna da nađe odgovor iz nastale situacije - navela je Fajon koja je bila podnosilac izveštaja iz vremena vizne liberalizacije i koja je, kako navodi "Novosti", izvestilac "iz senke" za Srbiju u EP. 

Upitana da li će se u Srbiji ili BiH otvoriti centri za prihvat migranata, Fajon kaže da nijedna zemlja nije zvanično spomenuta, ali da postoje različite inicijative.

- Pokušaj da se otvaraju ovi centri su takođe odraz neuspešne evropske politike. Najviše se govori o Tunisu ili Albaniji. Nadam se da neće biti u Libiji - rekla je Fajon.

2024 © - Vesti online