Petak 22.06.2018.
21:36
Radio Slobodna Evropa

Zašto Srbija ćuti o novom imenu Makedonije?

youtube.com/Miloš Serbia
 

- Nema šta da se čestita - tako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u sredu objasnio to što Srbija nije čestitala Makedoniji na sporazumu sa Grčkom o imenu, koji je ostatak Evrope i sveta ocenio kao istorijski. Dodao je dodao da Srbija "ima pozitivan stav o tome".

U, kako kaže, "adrenalinskoj tišini" Srbije na vest o sporazumu Skoplja i Atine, Ljubomir Frčkoski, nekadašnji makedonski šef diplomatije, prepoznaje i ruski faktor.

- Glavna linija ruskog uticaja je držati zemlje regiona izvan NATO i praviti 'tampon zonu' od Zapadnog Balkana, a sve što ide suprotno tome - nije za čestitanje. Indirektno proizlazi kao da Rusija podržava nacionalističku poziciju, a ustvari ona podržava anti-NATO politiku, odnosno, ostajanje Makedonije izvan NATO-a. To je konstanta. Prema tome, ta linija preko Dačića je jasna u odnosu na taj dogovor - kaže Frčkoski.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je još početkom godine na velikoj konferenciji za medije ustvrdio da su se pregovori o imenu Makedonije nalazili u "polusnu", a da su aktivirani tek kad su SAD odlučile da Makedonija treba da budu u NATO-u.

- Srbija je propustila priliku da pozdravljajući istorijski sporazum između Makedonije i Grčke, popravi odnose sa južnim susedom koji nisu dobri - ocenjuje za RSE Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

- Mislim da je to jedan ozbiljan diplomatski gaf i da čak i ako se tako misli, to može drugačije da se kaže. To pokazuje politiku Srbije prema Makedoniji, a to sigurno neće biti dobro prihvaćeno ni u regionu, ni u Evropskoj uniji jer ovo je veoma važan događaj za region i velika je šteta da prilika nije iskorišćena da se odnosi koji nisu dobri poprave - ocenjuje Minić.

2024 © - Vesti online