Subota 23.06.2018.
00:30
net.hr

Još jedno upozorenje: Niste ni svesni koliko su antibiotici opasni!

pixabay.com
Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku (Foto. Ilustracija)

Naučnici su utvrdili da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika - sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 meseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu. 

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida, prenosi Net.hr.

- Bez sumnje antibiotici su spasili milione života i potrebni su za sprečavanje smrti i ozbiljnih posledica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posledice - rekao je dr Gregori Tejzen, iz dečje bolnice u Filadelfiji, a koji se nalazi na čelu istraživačkog tima ove studije. 

Napominje da, ipak, ti rezultati ne sugeršu da te antibiotike lekari ne bi trebalo da prepisuju kada je to potrebno.

Naučnici od ranije znaju da antibiotici utiču na ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje žive u i na ljudskom telu. Promene u probavnojj i urinarnoj flori od ranije su istraživanjima povezane s kamenom u bubregu, ali do sada nijedno nije pokazalo povezanost između korišćenja antibiotika i kamena u bubregu, naveli su naučnici.

Istraživanje je pokazalo da najveći rizik od razvoja kamena u bubregu imaju deca i tinejdžeri. Rizik od pojave kamena u bubregu, smanjuje se s vremenom ali ostaje povišen i do nekoliko godina nakon uzimanja antibiotika. 

Naučnici su proučavali potrošnju antibiotika prema elektronskim zdravstvenim kartonima 25.981 ljudi koji su dobili kamen u bubregu i u kontrolnoj grupi od 259.797 sličnih pacijenata koji nisu imali u razdoblju od 1994. do 2015.

2024 © - Vesti online