Petak 22.06.2018.
11:42
b92.net, Vestionline

Istorijski dogovor: Grčka dobila "poklon za izlazak"

pixabay.com
 

Istovremeno, Grčka je obezbedila zajam od 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi joj se olakšao izlazak iz programa pomoći u avgustu ove godine. 

Ministri evrozone usaglasili su olakšanje duga i veliko isplatu gotovine za Grčku rano u petak, kao deo ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spasavanja za Atinu. 

- Imamo dogovor o Grčkoj - rekao je evropski izvor koji su potvrdili drugi zvanični izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Nemačke koji je popustio u poslednjem trenutku. 

Planirano je da Grčka napusti svoje finansijsko spasavanje 20. avgusta, a ministri finansija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Atini oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima finansijskih tržišta. 

Sklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri evrozone su se saglasili da produže ročnost na 10 godina za veći deo dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 odsto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana. 

Izvori takođe navode da će poverioci platiti 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa. 

Sporazum je važna prekretnica za evrozonu skoro deceniju nakon što je Grčka zapanjila svet potrošnjom bez ikakve kontrole i izazvala tri programa spasilačke pomoći i skoro kolaps jedinstvene valute, evra.

2024 © - Vesti online