Petak 22.06.2018.
08:12
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije u službi radikalnog islama (4): Bosna puna povratnika iz Sirije

Privatna arhiva
 

- U Bosni i Hercegovini džihadisti se amnestiraju i puštaju na slobodu. Istovremeno, finansiranje terorističkih aktivnosti koje podrazumeva finansiranje 45 terorističkih kampova i 64 paradžemata se odvija uz pomoć pojedinih visokih funkcionera na vlasti u Sarajevu. Naoružavanje i obuka kao i propaganda baš kao i sprečavanje pranja novca za finansiranje terorizma još nisu izazvali reakciju države ni u najblažoj formi.

Stvarajući klimu političke nestabilnosti pojedinci u vlasti u Sarajevu pomažu teroristima da i dalje jačaju organizaciono, finansijski i da budu operativno sposobniji, ističe Galijašević.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da su se u BiH vratili najznačajniji komandanti Mudžahedinske šure, Al Kaide, Islamske države i Muslimanskog bratstva.

- Prvo je došao "otac bosanskog vehabizma" Imad Al Misri Faragala Ahmed ("Eslam Durmo") jedan od organizatora terorističkog napada u drevnom egipatskom gradu Luksoru u kome je ubijeno desetine zapadnih turista i zbog čega je ovaj teroristički vođa izdržavao desetogodišnju kaznu u Egiptu.

Zatim su iz američke baze u Gvantanamu u BiH stigla petorica pripadnika tzv. Alžirske grupe: Omar Boudela Hadž, Muhamed Nehle, Muhamed Ait Idr, Lakhdar Boumedijen i Saber Lahmar Labar nakon desetogodišnjeg boravka tamo.

- U Bosnu i Hercegovinu je takođe vraćen, Tarek Mahmod Ahmad Al Salah najveći Al Kaidin stručnjak za specijalne eksplozive učesnik "Tarnak farm" tj. "Ubejdah kampa" za obuku terorista na upravljanju minsko-eksplozivnim sredstvima - navodi Galijašević i dodaje da su ovakvoj atmosferi potpomogli i domaći, bosanski zakoni, na osnovu kojih je iz Imigracionog centra pušten Imad Al Husin "Abu Hamza".

Pasoši za džihadiste

Prema izveštaju SB UN iz 2016. godine mnogi mudžahedini, afro-azijskog čak i evropskog porekla sa liste terorista, zapravo imaju pasoše BiH.

Prvi na toj listi je Mehrez zvani Al amdouni, zatim Sharilj Al Adžadi, te Lionel Fumont koji ima čak desetak različitih pasoša na imena Abu Hamza, Žak Bruger, Di Karlo Antonio, Merlin Oliver Kristijan Rene, Arfauni Imad Ben Juset Hamza, Imam Ben Jusuf Arfaj, Abu Hamza, Arfauni Imad, Bilal, Hamza, Kumkal, Merlin...
Na ovom spisku su i Kalil Džaraja, Jasin Kuadi i Nedal Mahmud Saleh.

- Njegovo oslobađanje pretvorilo se u neviđeno prapagandno delovanje preko, proameričkih medija, poput N1 TV i Katarske Al Džazire. To je pokazatelj jasne namere da se islamističke snage i strukture pregrupišu upravo u BiH i iz ove zemlje organizuju složene terorističke operacije u Evropi - tvrdi Galijašević u svojoj knjizi.

On navodi da dodatni problem predstavlja nedostatak saradnje i razmene podataka bezbednosnih agencija u regionu.

"Njihova saradnja je uvek samo za određeno vreme i za određenu, konkretnu akciju. Ta saradnja nije permanentna i nije intenzivna. Još ne postoji spremnost da se u potpunosti nadziru i kontrolišu sve identifikovane grupe radikalnih islamista u regionu, ali i preduzimaju adekvatne mere sinhronizovano i kontinuirano", ističe ovaj autor i dodaje da s druge strane u regionu "cveta" saradanja radikalnih organizacija.

"Vehabije BiH, Kosova, Sandžaka i Makedonije su međusobno povezane - vrše zajednička predavanja, okupljanja, finansiranje zajedničkih projekata i orijentisani su na Bosnu kao centar delovanja i bazu. Iako vehabijske vođe iz BiH ne upravljaju strukturama na Kosovu, Sandžaku i Makedoniji, ipak je njihov uticaj ogroman, stalan i neosporan", otkriva Galijašević.

Terorista iz Maoče

Galijašević ističe da je u već pomenutom godišnjem izveštaju SB UN, na 59. strani i ime Nusreta Imamovića, vođe najbrojnije vehabijske zajednice u BiH.

- U tom izveštaju je otkriveno da su mu vlasti u BiH izdale dva pasoša koja se po broju razlikuju samo u jednoj cifri - nuli. Prvi pasoš nosi broj 349054, a drugi 3490054. U prvom pasošu Imamović je rođen 26. septembra 1971. godine i zove se Nusret Imamović, a u drugom se zove Nusret Sulejman Imamović i rođen je 26. septembra 1977. Ujedinjene nacije u ovom izveštaju ističu Imamovića kao jednog od lidera Nusra fronta u Siriji - ističe Galijašević.


Sutra - Obaveštajne agencije u službi radikalnog islama (5): Zašto srpski predstavnici ćute?

2024 © - Vesti online