Četvrtak 21.06.2018.
22:12
Vestionline

Šta radite vi sa sijalicom koja pregori?

pixabay.com
 

Firme i građani, kako se navodi, obično bacaju sijalice zajedno sa ostalim kužnim otpadom iako se polomljene ili nepropisno odložene smatraju opasnim otpadom i mogu zagaditi životnu sredinu i imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi.

Sakupljaju se i recikliraju sve vrste sijalica, fluorescentne cevi i lampe iz industrije ili javnog osvetljenja, kao i iz domaćinstava. Opasni otpad iz sijalica su većinom praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora, kao i živina isparenja. 

"Ako se sa sijalicama neodgovorno postupa i ne predaju se ovlašćenoj firmi, već bacaju u komunalne kontejnere ili lome i bacaju na deponije, kao što se u Srbiji uglavnom radi, mogu lako da kontaminiraju zemlju i vodu i da nanesu teške posledice zdravlju ljudi", navedeno je u saopštenju Udruženja reciklera. 

Ističe se da se opasan otpad od sijalica pakuje i skladišti u posebnim magacinima, a zatim se transportuje u specijalizovana postrojenja u zemlje EU, gde se uništava. Ferozni i obojeni metali se prosleđuju domaćim ovlašćenim firmama na dalji tretman, a plastika se uglavnom izvozi u inostranstvo. 

Šteta je, kako ukazuju recikleri, što za dobijeno staklo, velike čistoće i potencijala za dalju primenu u staklarskoj ili laboratorijskoj industriji nema tražnje u Srbiji pa mora da se preda ovlašćenim sanitarnim deponijama. 

Jedino mesto za reciklažu sijalica u Srbiji, postrojenje za reciklažu u Pančevu, koristi mali deo svojih kapaciteta za preradu. 

"Da bi se prikupilo veći broj sijalica, potrebano je veće zalaganje nadležnih organa za organizovano postavljanje namenskih kontejnera za sakupljanje, ali i mnogo rigoroznija kontrola inspekcijskih službi kod kompanija i institucija, generatora tog otpada", preporučilo je Udruženje reciklera Srbije.

2024 © - Vesti online