Četvrtak 21.06.2018.
16:44
Vestionline, Tanjug

"Populizam se širi Evropom poput bolesti"

EPA/Michael Reynolds
Makron: "Optužujemo Evropljane da nisu baš kakvi bismo voleli da budu, a zaboravljamo da osudimo one koji nisu više poput nas, one koji mrze Evropu"

- Možete da ih vidite kako se uzdižu pomalo poput lepre širom Evrope, u zemljama gde smo mislili da će biti nemoguće opet ih videti, u susednim zemljama. Oni govore najgore stvari, a mi se navikavamo na to. Oni provociraju, a niko nije užasnut time - rekao je Makron.

Francuski predsednik (40) našao se pod pritiskom u svojoj zemlji jer je kritikovao što Italija nije prihvatila brod "Akvarijus", prepun migranata, kojem krajnje desničarski ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini nije dozvolio da pristane u italijanske luke, što je izazvalo verbalni rat Pariza i Rima, podseća Rojters.

Tokom posete Bretanji, Makron je pozvao komentatore da se bore protiv onih koji "mrze Evropu", pre nego da njega napadaju. 

- Optužujemo Evropljane da nisu baš kakvi bismo voleli da budu, a zaboravljamo da osudimo one koji nisu više poput nas, one koji mrze (Evropu) i napreduju u svojim planovima. Navikavamo se na ekstreme u zemljama koje su godinama bile proevropske poput nas, i po tom pitanju naše poslovne, novinarske i političke elite imaju ogromnu odgovornost - poručio je Makron. 

2024 © - Vesti online