Sreda 20.06.2018.
18:02
Vestionline, Tanjug

"Granica nije tema ove faze pregovora"

youtube.com/Miloš Serbia
 

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istovremeno poručuje da to što Tači govori jasno pokazuje da neki zamišljaju da će biti dovoljno da dovedu delegaciju Srbije i predsednika Vučića za sto u Briselu i da dobiju sve. 

- Ali, ne treba da računaju na to, jer se to neće dogoditi - rekao je Đurić za Tanjug.

Istovremeno, profesor FPN-a Dragan Đukanović smatra da je tema granice isforsirana, kako bi se zauzele što bolje startne pozicije uoči nastavka dijaloga u nedelju. Navodi da, u kontekstu procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u čiju završnicu, kaže, ulazimo, tema razgraničenja u smislu neke vrste podele Kosova neće biti na dnevnom redu. 

Međutim, dodaje on, očigledno je da u ovom trenutku, Tači pokušava da nekako forsira temu razgraničenja sa Srbijom, pre svega, kada je u pitanju administrativna linija, ali Đukonović smatra  da to nije na dnevnom redu. 

Tačijevu izjavu vidi i kao nametanje još jedne dodatne teme, koja treba samo da udalji dve strane, a ne da ih približi.  

- To, zapravo, nije realnost onoga što će uslediti u nedelju. U nedelju će se više govoriti o odnosima Beograda i Prištine, načinu kako će oni biti regulisani, a tema konkretnog razgraničenja neće biti razmatrana u ovom setu pitanja. U nekom narednom periodu normalizacije možda će ta tema doći do izražaja, ali u ovoj fazi ne - stav je Đukanovića.

I predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, ne veruje da  tema granice u ovom trenutku može biti  na dnevnom redu u Briselu i podseća da eventualnu promenu granica, odnosno podela Kosova ili razmena teritorija, u međunarodnoj zajednici nije naišla na povoljan odjek.

- Zbog različitih unutrašnjih političkih potreba, različiti akteri pred svaku rundu dijaloga, izlaze sa različitim izjavama koje nisu uvek u skladu sa onim što se realno za pregovaračkim stolom dešava - ocenjuje za Tanjug Joksimović.. 

Ona istovremeno skreće pažnju i na to da se, nakon zaokruživanja višedecenijskog problema između Makedonije i Grčke oko imena, fokus EU i međunarodnih aktera vratio na pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine, sa nadom da će na tom pozitivnom talasu doći i do pune normalizacije u ograničenom vremenskom roku.

Kako kaže, u ovoj fazi veoma je važno da se zaokruži tema Zajednice srpskih opština, što je već ispregovarano i za šta je potrebna puna implementacija, što bi   Srbe na KiM obezbedilo sigurnost.

- Najava susreta predsednika Vučića i Tačija u Briselu je zapravo najava pokušaja da se na kompromisnim osnovama pronađe rešenje koje će dati rezultat u tako kratkom vremenskom roku  - smatra Joksimović.

2024 © - Vesti online