Sreda 20.06.2018.
17:55
Vestionline, Tanjug

Šta je kineski predsednik poručio severnokorejskom lideru?

Tanjug/AP
Kineski predsednik Si Đinping i Severnokorejski lider Kim Džong Un

Kim Džong Un, koji boravi u dvodnevnoj poseti Pekingu, zahvalio se kineskom predsedniku na podršci prošlonedeljnom sastanku sa Donaldom Trampom.

Ovo je treća poseta Kima Kini ove godine, što ukazuje na značajno poboljšanje odnosa između dve zemlje, navodi AP. 

Severnokorejska agencija KCNA je izvestila da je Kim, tokom banketa, istakao da se odnosi Pjongjanga i Pekinga razvijaju u "specijalne odnose bez presedana". 

Kineska državna CCČTV prikazala je juče kako je kineski predsednik Si Djinping dočekao severnokrojskog lidera, uz vojne počasti, i sa njim razgovarao u Velikom holu naroda u Pekingu. 

CCTV je izvestila da je Si rekao Kimu da se kroz konkretne napore relevantnih zemalja pregovori oko Korejskog polusotrva vraćaju na pravi put i celokupna situacija se kreće ka miru i stabilnosti. On je izjavio i da će Kina uvek imati konstruktivnu ulogu u tom procesu. 

Kima i njegovu suprugu Ri Sol Ju dočekali su Si i njegova supruga Peng Lijuan na svečanom banketu. 

Eksperti su naveli da se očekuje da će Kim razgovarati sa kineskim liderima o narednim koracima nakon prošlonedeljnog samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. 

Kimova dvodnevna poseta Pekingu je način da Kina istakne svoju ključnu ulogu u naporima SAD da Severna Koreja napusti svoj nukearni program, navela je američka novinska agencija. 

SAD se dugo oslanjala na Kinu da iskoristi svoj uticaj na Severnu Koreju i dovede je za pregovarački sto, ali do posete dolazi kada su veze izmedju Pekinga i Vašingtona na ispitu zbog trgovinskog spora.

2024 © - Vesti online