Sreda 20.06.2018.
16:58
Tanjug, Vestionline

Dačić: Granica između Srbije i Kosova? Ne postoji!

Tanjug
Ubacivanje novih tema u pregovore nije moguće: Ivica Dačić

Reagujući na izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, da će se u nedelju, tokom nastavka dijaloga u Briselu na stolu naći pitanje granice između tzv. Kosova i Srbije, Dačić je poručio:

- Mislim da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od Liberije naš skromni doprinos nastavku dijaloga. Da vidimo da li je sve rešeno ako oni misle, a to što oni pričaju prvo treba da završe ono što su potpisali pa da se ubacuju druge teme - rekao je Dačić.

Dačić je, na konferenciji, za novinare kazao da ne zna da li će biti u delegaciji naše zemlje u nastavku dijaloga u Briselu, mada je predsednik Aleksandar Vučić nagovestio takvu mogućnost,  ali da zna da je pre pet godina potpisao Briselski sporazum, koji Albanci nisu realizovali.

- Šta će sada da izmisle još da potpišemo, pa da čekamo još pet godina. Prvo da vide hoće li da zavše šta su potpisali. Ubacivanje drugih tema, kao ranije, nije više moguće. To je bilo moguće pre desetak ili dvadesetak godina. Da danas neko Srbiji postavlja ultimatume je potpuno neprihvatljivo i nemogcuhe. Ne priča se o tome da se dođe do kompromisa oko granica, već o utvrđivanju, jer granice ne postoje - nagalsio je šef srpske diplomatije.

Dačić je kazao da prvo treba da se vidi da li postoje granice između Kosova i Albanije, a pošto vidimo da nema kontrole to je "velika Albanija".

Osvrnuvši se na odluku Liberije da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, Dačić je rekao da je to nešto što Prištnu izuzetno nervira, jer pokazuje da nije sve rešeno.

Upitan za tzv. Zelenu tranzverzalu, Dačić je kazao da kod dela Albanaca postoji želja za njenim stvaranjem.

- To nije ništa novo, to postoji više vekova. To je poznata želja još iz doba Austro-ugarske i Turske da se odvoje Srbija i Crna Gora linijom koja bi išla preko Kosova, Sandžaka i BiH. Prepreka tome je severno Kosovo i u tome je stvar - jasan je Dačić.

Očigledno je, kazao je, da bi neko voleo da se to pitanje reši na takav način da Srba tamo više nema. 

- Mislim da su to fantazije opasne po region - upozorio je šef srpske diplomatije. Ne brinu ga, kazao je, Albanci i velikoalbanske teorije, već njihovi mentori koji se prave da to ne čuju i ne znaju, pa kada zakuca na njhova vrata ta vrsta ekstremizma i terorizma ispadne da su i oni zabrinuti zbog toga.

- Mnoge od tih zemalja podržavale su razne osobodilačke pokrete koji su postali glavna teroristočka pretnja. Iza ideje Zelene tranzverzale je islamski ekstremizam - poručio je Dačić.
 

2024 © - Vesti online