Četvrtak 21.06.2018.
00:56
Z. Vicelarević - Vesti

Tesla je sa druge planete

Z. Vicelarervić
Očaran srpskim genijem: Enđel uz portret Nikole Tesle

- Mene fasciniraju legende, ličnosti koje su ostavile trag na ovom svetu, da li je to Nostradamus ili Džems Din ili se radi o nekoj drugoj legendi - meni je to dovoljno. Nikola Tesla je po meni genije. On je toliko bio inteligentan da sam ubeđen da je sa neke druge planete. Verujem da se u nekoj kapsuli spustio na Zemlju. Bio je daleko ispred svog vremena. To me je pokrenulo da naslikam njegov portret i pre oko mesec dana sam ga završio - priča nam Enđel Prado.

On o Tesli zna da je bio Srbin, a da je rođen na teritoriji sadašnje Hrvatske.

- Živeo je u u prilično skromnim prilikama. Bio je fizičar i pronalazač. Studirao je na mnogim poznatim unuverzitetima i znam da je često napuštao studije jer nije mogao to finansijski da izdrži. Radio je sa tadašnjim svetski poznatim imenima iz nauke, između ostalih, sa Edisonom - kaže nam čovek koga život nije štedeo.

Anhelo lomilo jezik

Budući da je Enđel Španac, njegovo pravo ime je Anhel, ali je ono, kako kaže, bilo teško Nemcima za izgovor i odlučio je da ga promeni.

Enđel Prado je Španac, rođen u Tangaju, gradu u Maroku, u vreme kada je to bila obećana zemlja. Sa nepunih sedam godina porodica malog Enđela se seli u Francusku gde živi u drugoj porodici jer su njegovi roditelji imali previše posla, a malo vremena za decu. Sa 11 godina Enđelov otac dolazi u Nemačku i familija je ponovo na okupu.

Ipak, uslovi za život su bili takvi da je Enđel morao da čuva mlađeg brata i sestru, pa je za školovanje ostajalo malo vremena. Iz teške stvarnosti, Enđel je često bežao u svet crtanja, a kasnije slikarstva, koje mu je pomoglo da za trenutak zaboravi surovo detinjstvo. Kada je stasao za posao nije imao puno izbora, ali je nekako uspeo da se zaposli u Gradskoj biblioteci u Frankfurtu gde je proveo 10 godina.

Kada je sa bratom pokušao da uđe u vode privatnog biznisa, napustio je biblioteku. Privatni posao nije doneo očekivane rezultate, naprotiv, samo dugove i svađu s bratom. Svi dugovi su svi ostali njemu da ih isplati, pa je bio prinuđen da potraži posao gde je zarada bila veća. Pronašao ga je u frankfurtskom delu grada sa crvenim fenjerima.

Radio je u poznatoj javnoj kući, kako sam kaže, kao administrator 25 godina dok nije doživeo povredu na radnom mestu. Naime, tog kobnog dana u pokušaju da urazumi jednu pregrubu mušteriju dobio je udarac bejzbol palicom posred lica. Zadobio je osam preloma i jedva izvukao živu glavu. Lekari su mu rekli da je imao neverovatnu sreću jer nisu imali slučaj da je neko preživeo takve povrede.

Posle burnog života, vratio se slikarstvu i danas kao penzioner slika portrete legendi iz sveta istorije i filma, a voli da naslika i po koju životinju. Ima više od 200 skica i slika, i želi da jednog dana priredi izložbu svojih radova. Trenutno je u pregovorima sa odgovornim ljudima iz obližnjeg Bad Homburga gde bi u skorije vreme trebalo da ima premijernu izložbu. Ovaj dobroćudni snagator sa slikarskom kičicom je obećao da će "Vesti" prve da saznati za izložbu.
 

Z. Vicelarervić

Umalo svetski rekorder

U oporavku posle teške povrede presudna bila je njegova volja za životom i fizička spremnost.
- U to vreme sam se bavio dizanjem tegova i vrlo brzo sam dogurao u tadašnjem prvoklasnom klubu FTG Bokenhajm do prve lige. Put me je odveo u jači klub u Volfzburg, ali daljina između Frankfurta i Volfzburga je učinila da se ostanem u Frankfurtu. Prešao sam kasnije na dizanje tegova u izbačaju gde sam bio prvak Nemačke. Umalo nisam postao i svetski rekorder, ali sam toga dana imao na vagi kilogram više nego što to propozicije nalažu. Morao sam to kilo da "izgubim" za nekoliko sati što je uticalo i na moju snagu. Na treninzima sam dizao 310 kila bez problema, koliko je bilo potrebno za rekored, ali sam uspeo samo 295 kila da podignem i tako sam ostao bez titule svetskog šampiona - priča Enđel sa setom dok pokazuje neke od osvojenih medalja i plaketa koje nije poklonio prijateljima i deci iz komšiluka.

2024 © - Vesti online