Sreda 20.06.2018.
19:19
Z. Mirković - Vesti

Pitulić zaslužio mesto predsednika

Privatna arhiva
Došli svi klubovi: Učesnici skupštine

Doskorošanji predsednik Zajednice Nenad Šulejić konstatovao je da su predstavnici svih članica ove krovne organizacije prisutni, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Šulejić je svakom klubu, pre sastanka, podelio materijal sa zapiscima sa sastanaka, saopštenja i odluke, koje su donesene i dogovorene za vreme njegovog madata. On je predložio Predraga Pitulića za predsednika Zajednice, ukazujući da po redosledu i godinama klupskih aktivnosti to mesto pripada njemu.

Privatna arhiva
Šulejić i Pitulić na jednoj od ranijih zabava

Za predsednika Zajednice se, pored Pitulića, kandidovao i Milan Dragić iz KUD-a Sloga. Oba kandidata dobila su po šest glasova, a po statutu odlučujući glas ima dosadašnji predsednik. Pre nego što je saopšteno kome glas daje dosadašnji predsednik, Dragić je rekao da povlači kandidaturu u korist Pitulića.

Počasni član Zajednice je Đuja Tešanović-Bećirević, dok kontrolnu komisiju čine Vitomir Petrović (KUD Zavičajno kolo), Milorad Tasovac (KUD Opanak), Miomir Butorkić (KUD Sloga), Branko Radovanović (KUD Trebava), Romeo Predojević (KSZS).Potpredsednici u novoj upravi biće Nenad Šulejić (KSZS), Dragan Arsić (KUD Opanak), Miroslavka Simić (KUD Harmonika). Za sekretera je izabrana Suzana Krunić (KUD "Stevan Sinđelić"), a njen zamenik je Vitomir Božić (KUD Sloga).
Blagajnik je Milisav Radović (KUD Trebava), a njegov zamenik Novka Samardžić (KUD Harmonika).

I dalje dva Saveza

Delegat salcburške Zajednice Dragan Arsić, kazao da što se tiče situacije u Savezu Srba u Austriji nije došlo do pomaka ka boljem. Trenutno se, prema njegovim rečima, čeka odluka koji će savez, od dva, austrijski nadležni organi priznati.

- Pitanje je da li je Savez koji je izabran, pod upravom Darka Jurišića legalan. Postupak protiv Zorana Aleksića, Gostimira Marića, Bobana Đurića i drugih još nije pokrenut - proces se očekuje u septembru. Istog dana kada je sasedao savez u Donjoj Austriji u Tirolu su imali sastanak predstavnici "drugog" Saveza. Tema im je bila "Unija klubova"( Južni Tirol, Italija, Nemačka, Švajcarska...) - objasnio je on dodajući da su sve zajedničke manifestacije na nivou Austrije i u projektima drugog Saveza.

Konstatovano je da je Sindikat Austrije ukinuo dosadašnja sredstva Savezu.

Takođe je preneo da će jubilarne Radničke igre 2019. biti održane u Beču, najverovatnije jedan od dva vikenda krajem juna i apelovao na klubove da nikakve manifestacije u tom periodu ne planiraju.

Škola ćirilice

Šulejić je ukazao na Školu ćirilice, projekat Zajednice uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Salcburgu, koja se veoma dobro razvija. O radu su upoznati su nadležne vlasti u Srbiji i RS, od kojih se, kako je dodao, očekuju sredstva u narednom periodu. Da bi se prikupila sredstva za dalji rad, planirana je jedna zajednička manifestacija, a učestvovaće svi klubovi salcburške zajednice, podvukao je Šulejić.
Sveštenik Gojko Ostojić iz Zalfeldena istakao da podržava svaki dobar predlog da se očuvaju tradicija, jezik i srpstvo, a da je za to potrebno bolje razumevanje, sloga i zajedništvo. On je apeluje na podršku nastavnici koja predaje BHS u Cel am Zeu i Zalfeldenu, za koju misli da bi bila pravi izbor za učiteljicu Škole ćirilice ako se u tom delu pokrajine pokrene nastava


 

2024 © - Vesti online