Četvrtak 21.06.2018.
00:57
Z. Mirković - Vesti

Preti krah Bregzita

EPA/Olivier Hoslet
Preti propast: Mišel Barnije

- Vaše predsedavanje je odlučujuće - naglasio je Barnije povodom preuzimanja predsedavanja EU od strane Austrije od 1. jula.

Ukoliko dođe do napretka u spornim pitanjima kao što je zajedničko tržište ili Severna Irska, pregovori bi, kako je to planirano, mogli biti zaključeni u oktobru.

- Međutim, uvek postoji rizik - upozorio je Barnije dodajući da je Evropska komisija pripremila plan kako bi se stvorili uslovi za regularno istupanje bez prethodnog dogovora.

Barnije je jasno stavio do znanja da nacionalni parlamenti u oblikovanju post-Bregzit odnosa između Brisela i Londona imaju pravo veta.

Oblikovanje zajedničke budućnosti EU i Velike Britanije, prema njegovim rečima, uslediće preko različitih sporazuma, zbog čega je potrebna ratifikacija u svih 27 nacionalnih parlamenata.

Norveški model

Barnije očekuje da će budući odnosi EU sa Velikom Britanijom biti po uzoru na odnose EU i Norveške. Time bi Velika Britanija bila i dalje deo zajedničkog tržišta i carinske unije, i ne bi bilo granice ka Irskoj, ali dodaje da taj model odbija London. On je upozorio da "čvrsta" granica u Irskoj ugrožava stabilnost ostrva.

2024 © - Vesti online