Četvrtak 12.11.2009.
18:04
Tanjug

Četvrta žrtva novog gripa u Hrvatskoj

Pacijent je u Zagreb prebačen s dijagnozom gripa i upale pluća. Vakcina protiv novog gripa, kako je najavljeno, stići će tek krajem ovog ili početkom narednog meseca, i biće podeljena hroničnim bolesnicima i medicinskom osoblju.

Štab je naveo da je na terenu raspodeljeno 100.000 doza antivirusnih lekova, koje će u rizičnim slučajevima besplatno davati lekari opšte prakse. Tokom srede podeljeno je i dodatnih 90.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa, a tokom naredne dve semice još 120.000 doza, a prioritet u pelcovanju protiv sezonskog gripa imaju hronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.

Novi grip se najviše raširio u Splitu, u kojem je obolelo 1.532 lica, a sada je u splitskoj bolnici na lečenju 15 ljudi, od kojih 14 boluje i od upale pluća.

Prva žrtva bio je 61-godišnji pacijent iz Splita, zatim trogodišnja devojčica, koja je bolovala i od leukemije i 62-godišnji muškarac, koji je umro u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, a bolovao je i od dijabetesa.

Mediji beleže slučaj porodilje, koja je obolela i koja je juče rodila, pa je preventivno odvojena od svog deteta, kako se novorođenče ne bi zarazilo novim gripom.

2024 © - Vesti online