Sreda 20.06.2018.
08:25
Vestionline, Tanjug

Izrael: "Hrabra odluka" SAD o povlačenju iz Saveta UN

EPA/SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Benjamin Netanijahu

Netanijahuov Kabinet je saopštenje izdao svega nekoliko minuta nakon što je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, zajedno sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, objavila odluku o povlačenju iz 47-članog tela sa sedištem u Ženevi, prenosi AP.

U saopštenju Kabineta izraelskog premijera ponavljaju se kritike koje su SAD prethodno uputile Savetu UN za ljudska prava.

"Pokazalo se da je Savet pristrasna, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je izneverila svoju misiju zaštite ljudskih prava", zaključuje se u saopštenju.

SAD se povlače iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je prethodno američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vredna svog imena".

Objavljujući povlačenje, u obraćanju u Stejt departmentu, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno telo koje služi samo sebi".

Hejli je, takođe, rekla da Savet UN za ljudska prava ima "hronične predrasude protiv Izraela".

Ona je, inače, prošle godine već zapretila povlačenjem, navodeći kao razlog dugogodišnje američke pritužbe da je 47-člani Savet pristrasan na štetu Izraela.

2024 © - Vesti online