Utorak 19.06.2018.
19:38
Vestionline

Amerika povlači radikalan potez zbog Izraela?

pixabay.com
 

Oba medija pozivaju se na neimenovane zvaničnike, a razlog za povlačenje SAD iz Saveta za ljudska prava UN je, prema tim navodima, anti-izraelski stav Saveta. Blumberg navodi da državni sekretar SAD Majk Pompeo i ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli planiraju da u utorak u 17 časova po lokalnom vremenu saopšte odluku o povlačenju. 

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i "prekomernu upotrebu sile", nakon što je odbijen zahtev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju. 

Rezolucija koje su predložile Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova "za", osam protiv i 45 uzdržanih. 

Glasanje protiv zahteva SAD koji je odbijen malim brojem glasova predstavlja odraz velike zabrinutosti svetskog tela koje čine 193 zemlje članice da je Rezolucija koje su sponzorisale arapske i islamske zemlje jednostrana i nije čak ni pomenula Hamas koji je ispalio više od 100 raketa na Izrael. 

Od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela 30. marta poginulo je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 ih je ranjeno izraelskom vatrom. 

Velika većina mrtvih i ranjenih nije bila naoružana, tvrde zdravstveni zvaničnici u Gazi. Upotreba potencijalno ubojite sile protiv demonstranata je izazvala međunarodne kritike. Izrael, međutim, optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima. 

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli je saopštila da je UN "suočena s teroristima Hamasa koji rutinski huškaju na nasilje, donela moralno bankrotiranu presudu da je svo nedavno nasilje u Gazi krivica Izraela". 

- Ali uobičajena praksa zatvaranja očiju za neobjektivnost protiv Izraela se menja - ocenila je ona, istakavši da su 62 zemlje glasale za napore SAD da se istakne odgovornost Hamasa za katastrofalne uslove u Gazi. 
 

2019 © - Vesti online