Ponedeljak 26.07.2010.
12:16
Tanjug

Tači poziva Tadića na razgovore

 Pa da razgovaramo malo: Hašim Tači i Boris Tadić
 

"Jasnim mišljenjem MSP otvoreno je novo poglavlje za Kosmet i čitav region. Očekujemo sada seriju novih priznanja. Očekujem da će EU jedinstveno reagovati i i da će pet država Unije, koje nisu priznale Kosmet, sada priznati našu nezavisnost, jer više ne postoji ni jedan razlog za oklevanje", poručio je on u intervjuu bečkom listu "Prese".


"Pozivam Beograd na saradnju dve ravnopravne države. Na to smo spremni, ali ne i na dijalog kakav zamišlja Beograd... Ne želim da sa Srbijom pregovaramo o našim unutrašnjo-političkim pitanjima", poručio je Tači.

Kosovski premijer Hašim Tači je, po povratku iz posete Sjedinjenim Američkim Državama, zatražio okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova, piše danas prištinska štampa. "Srećan sam što su i naši američki i evropski prijatelji rekli da se nadgledana nezavisnost Kosova uspešno završava", konstatovao je Tači.


On je izjavio da će na Kosovu ostati prisutni civilni predstavnici međunarodne zajednice, kao i "adekvatno prisustvo vojnika Kfora".


Tači je ocenio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno prava pravedno i u skladu sa voljom naroda i kosovskih institucija koje su proglasile nezavisnost.


"Poglavlje evroatlantskih perspektiva je otvoreno", ocenio je Tači i dodao da očekuje da će sve članice Evropske unije priznati nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online