Sreda 20.06.2018.
00:23
N. S. Preradović - Vesti

Bog i država protiv seljaka

Tanjug
Prilikom nedavnog protesta malinari su blokirali puteve kod Prijepolja

Jako nevreme uz grad, koje je pogodilo loznička sela Jelav, Stražu i Donji Dobrić, uništilo je gotovo sve useve, povrtnjake i voćnjake. Grad kakav se ne pamti potpuno je uništio kupinu, papriku, paradajz i voće.

Šteta još nije procenjena, ali će sigurno biti ogromna, pa seljaci ne smeju ni da misle kako će pregurati godinu, ukoliko država ne pomogne. Teško je i u opštini Aleksinac gde vanredna situacija traje od 15. juna kada se zbog kiše izlila reka Turija. Poražavajuće je što u Sektoru za vanredne situacije u Aleksincu novinarima nisu hteli da daju nikakve informacije o stanju na terenu u ovim selima, nego su samo napomenuli da vatrogasci izvlače vodu u selima i da je stanje stabilno.

Nažalost, grad i gromovi koji poslednju nedelju tutnje srpskim nebom i uništavaju voće nisu jedina nevolja koja je pogodila seljane. Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je otkupna cena maline pala na 80 dinara po kilogramu (oko 65 evrocenti). Dok su hladnjačari plaćali 100 dinara (85 evrocenti), seljaci su se nadali kakvoj-takvoj zaradi. Sada hladnjačari pad cene pravdaju obilnim kišama i, kako navode, lošijim kvalitetom voća.

Malinar Jovan Ristić rekao je da je otkupna cena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.

- Kaže mi vlasnik hladnjače: "80 dinara po kilogramu, uzmi ili ostavi." Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača - kazao je Ristić.

Taj hladnjačar iz Bratmilovca je rekao za medije da je morao da ponudi nižu cenu jer je malina u Leskovcu vrlo lošeg kvaliteta, odnosno, kako je rekao, "zlo od kvaliteta", te da je "buđava" i da je "povukla vlagu iz vazduha".

Osim u Leskovcu, do naglog pada otkupnih cena maline došlo je i u Brusu gde se kilogram otkupljivao i po 60 dinara (oko pola evra). Jedino je u Arilju cena ostala 100 dinara za kilogram.
Zbog svega ovoga, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, najavio je novi protest malinara i to u svim gradovima u Srbiji.

Apel Vučiću

- Pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema, inače ćemo svi postati socijalni slučajevi i doći na kazan narodne kuhinje - kazao je Radović.
Prema njegovim rečima neki poljoprivrednici su odlučili da napuste malinjake i da beže u inostranstvo, a najteža situacija je na jugu Srbije - u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, ali i u moravičko-zlatiborskom kraju - u Ivanjici, Arilju i drugim gradovima. Prema Radovićevim rečima, prve procene su da je zbog nedavnog nevremena propalo od 5.000 do 10.000 tona malina.

- Proteste ćemo započeti mirnom vožnjom, zasad bez blokada puteva, iako su to tražili pojedini proizvođači. Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučićemo šta ćemo dalje da radimo - naglasio je Radović.

On je dodao da su malinari "bure baruta jer im je ugrožena egzistencija pošto sa otkupnom cenom od 50 i 80 dinara po kilogramu ne mogu da plate ni radnike da je oberu". Prema njegovim rečima, cena malina na svetskom tržištu neznatno je pala, manje od jedan odsto i dodao da "otkupljivači ucenjuju domaće proizvođače ponižavajućim cenama".

2024 © - Vesti online