Utorak 19.06.2018.
14:44
Vestionline, Tanjug

Srpska deca iz Hrvatske u poseti Beogradu

Tanjug
Aleksandar Vučić sa decom koja su došla u posetu Beogradu

Mališanima iz Pakraca i Krnjaka najviše se, kažu, dopalo to što su upoznali predsednika Srbije i što su se sa njim fotografisali, a novinarima su rekli i da se raduju što su obišli zgradu Predsedništva, u čemu im je "vodič" bio generalni sekretar predsednika, Nikola Selaković.

Deca će tokom boravka u Beogradu obići i druge institucije, kulturna i istorijska zdanja, a dečaci se unapred raduju obilasku stadiona Crvene zvezde, za koju navijaju.

Predsedniku je susret sa mališanima iz Hrvatske, u moru teških događaja, bio divan sastanak, kako je preneo novinarima, a decu je pozvao da ponovo posete Beograd krajem meseca.

- Zamolio sam decu da dođu u Beograd posle otvaranja Narodnog muzeja - rekao je Vučić i objasnio da je za decu to važno jer "nema institucije kulture na Balkanu koja može da se meri po broju postavki".

- Zahvalan sam što ste došli u Beograd, glavni grad Srbije, najveći i najznačajniji srpski grad. Ponosan sam što ćete obići sve najznačajnije muzeje i dodao bih tome Muzej savremene umetnosti, a već od Vidovdana, 28. juna, moći ćete da posetite našu najznačajniju instituciju kulture, a to je Narodni muzej - podvukao je Vučić.

Decu je posavetovao i zamolio da nauče ćirilicu, da poštuju i čuvaju svoju istoriju i kulturu, ali i da grade dobre odnose sa svojim komšijama, Hrvatima.

On je posebno naglasio srpskoj deci i da uvek budu u najboljim mogućim odnosima sa svojim komšijama Hrvatima, kao i da se trude da "štitite i ljubomorno čuvaju dobre komšijske odnose, i brinu jedni o drugima".

- Ali, bitno je i da čuvate srpski rod, srpsko ime i prezime. To ćete najbolje učiniti tako što ćete da učite o srpskoj i hrvatskoj istoriji, tako što ćete dolaziti u Srbiju, ali tako što ćete da insistirate na svom jeziku, kulturi i čuvati svoju veru - rekao je predsednik.

Deca će obići "Stari dvor", Narodnu skupštinu, Ministarstvo spoljnih poslova, toranj na Avali, Beogradsku tvrđavu, Muzej Vuka i Dositeja, Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle i druge znamenitosti prestonice.

2024 © - Vesti online