Utorak 27.07.2010.
08:00
Tanjug

Uništavanjem B ćelija protiv ateroskleroze


 

Do sada su, međutim, B ćelije imunološkog sistema smatrane efikasnom zaštitom od ateroskleroze, preneli su francuski mediji.


Tokom istraživanja grupe francuskih naučnika, sprovedenog na miševima, korišćeno je antitelo koje je obično u upotrebi za lečenje lupusa - hronične autoimune bolesti koja može da napadne različite organe, a posebno kožu, zglobove, krv i bubrege i izazove reumatoidni poliartritis.


Istraživanje je pokazalo da korišćenje tog antitela izaziva smanjenje broja B ćelija za 96 odsto i paralelno dezaktiviranje limfocita T, ćelija koje proizvode hormon uzročnik razvoja ateroskleroze.


Ovo istraživanje grupe francuskih naučnika iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm), objavljeno u "Časopisu eksperimentalne medicine", otvorilo je nove mogućnosti za prevenciju pojave recidiva nakon infarkta miokarda.


Istraživači ističu i da njegovi rezultati navode na zaključak da terapije protiv B limfocita, koje se trenutno prepisuju pacijentima sa upalnim obolenjima, kao što su lupus ili reumatoidni poliartritis, mogu da smanje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.

2024 © - Vesti online