Utorak 19.06.2018.
10:22
b92.net, Vestionline

Da li EU zaista vraća vize Srbiji?

epa/SEBASTIAN WILLNOW
Foto: Ilustracija
pixabay..com

Podsetimo, hrvatski "Jutarnji list" objavio je u ponedeljak informaciju da je Srbiji ugrožena vizna liberalizacija zbog ukidanja viza trećim državama jer se time otežava borba EU protiv ilegalnih migracija u EU.

Hrvatski dnevnik tvrdi da je EU zabrinuta jer Srbija iz političkih razloga ukida vize trećim zemljama, a posebno se navodno pominje Iran, čiji državljani, nakon ukidanja viza, dolaze u Srbiju kao turisti, a potom se kreću preko BiH prema zemljama EU. 

"Osim za Iran, postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU", rekao je navodno jedan diplomata EU za Jutarnji. 

Dačić za TV Prvu kaže da se radi o dezinformacijama.

- Pojedine zemlje EU imaju primedbe što ukidamo vize našim prijateljskim zemljama. Podaci koji se kao argument koriste nisu bazirani na statistici. Pa samo Nemačka godišnje izda oko 600.000 viza Irancima - kaže Dačić. 

- Njima smeta što te zemlje povlače svoja priznanja Kosova, to im smeta, a ne ukidanje viza, jer oni to tako povezuju - ističe šef srpske diplomatije. 

Međutim, napomenuo je da će Srbija pratiti celokupnu situaciju i da će, ukoliko primeti da se zaista taj broj migranata iz zemalja kojima Srbija da vize poveća, onda te zemlje i sankionisati.

2024 © - Vesti online