Ponedeljak 26.07.2010.
13:11
Tanjug

Izraelska odmazda u Gazi

Arhivska fotografija

Za sada još nema izveštaja o povređenima, a armija je istakla da su napadi bili precizni i da su se avioni bezbedno vratili u svoje baze. Takođe je rečeno da je to odgovor na rakete i mine ispaljene preko vikenda na jug Izraela.

U subotu su Palestinci ispalili četiri rakte, ali štete i povreda nije bilo. Jedna raketa prečnika 115 milimetara je izgleda napravljena van pojasa Gaze.


"Izraelska armija neće tolerisati ni jedan pokušaj da se povrede građani države Izrael, ni vojnici, i nastaviće da deluje odlučno i silom protiv svakog elementa terora uperenog na državu Izrael", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da armija smatra "terorističku organizaciju Hamas odgovornom za ono što se događa u Gazi i održavanje zatišja".


Vojska tvrdi da tuneli kraj grada Rafe ispod granice s Egiptom služe za krijumčarenje oružja. Od početka ove godine palestinski ekstremisti su, prema tvrdnjama izraelske armije, ispalili više od 100 raketa i mina na Izrael iz pojasa Gaze.

Od tronedeljne izraelske ofanzive na tu palestinsku teritoriju, u zimu krajem 2008. i početkom 2009. godine, 350 raketa je ispaljeno na Izrael.

U ofanzivi iz vazduha, sa kopna i mora poginulo je oko 1.400 Palestinaca, većinom civila i 13 Izraelaca, uključujući 10 vojnika. Cilj ofanzive je bio da se zaustavi raketiranje izraelske teritorije. 

2024 © - Vesti online