Ponedeljak 18.06.2018.
23:15
Vestionline

Nemačka i Italija "ciljaju" Libiju

Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Merkelova je uoči razgovora sa Konteom u Berlinu rekla da će jedna od tema biti Libija, odnosno stabilizacija tamošnje vlade. Ona je naglasila da je stabilizacija libijske vlade važna i zbog planirane izgradnje prihvatnih centara za izbeglice, u kojima bi se već u Africi odlučivalo o zahtevima za azil.

U tom kontekstu, kako je navela, treba osnažiti pozicije afričkih zemalja, odakle dolazi najveći broj izbeglica. Ona je ukazala na težak položaj Italije kao zemlje koja se nalazi na udaru izbeglica koje dolaze u Evropu.

Merkelova je apelovala na veću solidarnost sa Italijom, istovremeno ukazujući da se Nemačka nalazi na prvom mestu kad je u pitanju broj zahteva za azil.

- Nemačka je takođe pogođena izbegličkom krizom i nadamo se da će i Nemačka naići na  solidarnost kada je reč o rešavanju izbegličkog problema - rekla je kancelarka.

Konte je tokom prve posete Berlinu naglasio da Italija ne može da sama prevlada probleme vezane za izbegličku krizu. Takođe je ukazao na problem siromaštva u EU i pogoršanje socijalne situacije i u Italiji.

Pretpostavlja se da će Merkelova sa Konteom razgovarati i o planovima nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji planira da zabrani ulazak izbeglicama koje su već registrovane u nekoj od zemalja EU, što bi značajno pogodilo Italiju.

2019 © - Vesti online