Ponedeljak 18.06.2018.
17:11
Vestionline, Tanjug

Indija i Kina obaraju cenu nafte?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dve zemlje će se takođe založiti za veći uvoz američke nafte s ciljem da se smanji uticaj Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) kako na globalno naftno tržište, tako i na cene, saopštilo je indijsko Ministarstvo za naftu, a prenosi portal oilprice.com.

- Imajući u vidu razarajuće igre kartela proizvođača nafte OPEK-a s cenama, Indija je razgovarala sa Kinom o mogućnosti formiranja ''kluba kupaca nafte'' koji može sa prodavcima da pregovara o boljim uslovima, kao i da dobije više američke sirove nafte da bi se smanjila dominacija naftnog bloka - piše na Tviter nalogu indijskog Ministarstva nafte.

Indija mesecima upozorava da su cene nafte previše porasle da bi bile održive za mnoge zemlje uvoznice.

Prošlog meseca, kada je cena "brenta" na kratko probila 80 dolara za barel, što je najviši nivo od kraja 2014. godine, cene benzina i dizela u Indiji su skočile na petogodišnji maksimum, između ostalog i zbog slabljenja rupije prema američkom dolaru.

Indiju brine da će rastuće cene nafte naneti štetu njenoj ekonomiji, pa je ministar nafte Darmendra Pradan ponovio potrebu za "stabilnim i umerenim" cenama u telefonskom razgovoru s ministrom energetike Saudijske Arabije Kalidom al-Falihom sredinom maja.

Pradan se krajem prošle nedelje sastao s ambasadorima zemalja OPEK-a u Indiji s kojima je razgovarao o "rastućoj ulozi Indije u svetskoj tražnji energenata i potrebi za odgovornim određivanjem cena uz izbalansiran pristup interesima kako proizvođača, tako i potrošača". 

Indijski ministar nafte planira da poseti Beč sledeće sedmice radi učešća na sedmom međunarodnom seminaru OPEK-a i nastavka razgovora o tržištu nafte i određivanju cena s generalnim sekretarom naftnog kartela Mohamedom Barkindom i s ministrima zemalja članica OPEK-a, najavila je indijska vlada.

2024 © - Vesti online