Utorak 19.06.2018.
08:08
Đ. Barović - Vesti

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (1): Operacija Džamijska ruta

M. Karović
Epitaf za Bosnu: Dževad Galijašević

Ovaj podatak ne zabrinjava samo američku administraciju, već i Evropu koja sve otvorenije govori o novoj "džamijskoj ruti" novog talasa izbeglica sa Bliskog istoka.

Prva linija fronta

Stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma Dževad Galijašević ističe da su upravo pomenuti paradžemati glavne "tačke" u akciji izvlačenja džihadista, pripadnika vojske Islamske države iz Sirije, Iraka i Avganistana.

- Zapad opravdano apostrofira "džamijsku rutu" kao najopasniji momenat ove godine kada je reč o migraciji ljudi sa Bliskog istoka. Međutim, ono što ne želi da se saopšti je da su paradžemati u BiH već označeni punktovi za sve bivše pripadnike Islamske države i Al Kaide koji beže iz poraženih delova nekadašnje Islamske države u Siriji, Iraku i Avganistanu. Postoji već jasno razrađen plan po kome su ove zajednice određene kako bi se ti islamisti zbrinuli, a zatim prebacili na "prvu liniju fronta" u Evropi. Ovo je trenutno najveća bezbednosna pretnja Evropi i Zapad je toga svestan - ističe Galijašević.

Radikalizam raste

On je u knjizi "Epitaf za Bosnu" objavljenom krajem prošle godine do u detalja objasnio ne samo ovaj, već i mnoge druge fenomene vezane za narastajući radikalni islamizam u BiH.

"Vesti" prenose najzanimljivije delove iz ove knjige, u kojoj su sažeti dobro čuvani podaci o vezama između samog vrha obaveštajnih službi BiH i terorističkih organizacija po svetu, uključujući i Islamsku državu i Al Kaidu.

"Mada su ove dve organizacije u Siriji i Iraku u neprijateljskim odnosima, one u Bosni nastupaju zajedno u usaglašeno sa političkim sistemom koji kontroliše SDA Bakira Izetbegovića. Sve akcije koje Al Kaida i Islamska država preduzimaju u BiH ili iz nje imaju kontraobaveštajnu zaštitu političkog i bezbednosnog aparata u BiH", tvrdi Dževad Galijašević u uvodu svoje knjige "Epitaf za Bosnu".

Pod maskom fondacija

Savet bezbednosti UN, u konsolidovanom izveštaju o terorizmu, terorističkim organizacijama i teroristima iz oktobra 2016. apostrofirao je Bosnu zbog delovanja organizacija i njihovih organizacionih delova direktno povezanih sa terorističkom mrežom DAEŠ i Al Kaide, navodi Galijašević. Ovo su te organizacije: Al Furljan, Al Haramain i Al Masjedal-Aljsaćarit foundation, Al Haramain islamic foundation, Benevolence international foundation, Bosanska idealna futura, Global relief foundation i Taibah international - Bosnia offices.

U Evropi 5.000 džihadista

Izbeglička kriza i dalje je glavna tema za Evropsku uniju, ali i za bezbednosne službe EU, jer se opravdano sumnja da je sa stotinama hiljada migranata sa Bliskog istoka, u Evropu stigao i značajan broj pripadnika Islamske države.

Upravo na tu činjenicu ukazuje Rob Vajnrajt direktor Europola. On je objasnio da se novim talasom izbeglica može očekivati najmanje 5.000 boraca koji se vraćaju u Evropu sa ratišta Sirije i Iraka te da oni predstavljaju najveću pretnju po mir i stabilnost Evrope.

- U Bosni i Hercegovini ne postoji politika kažnjavanja terorista nego oslobađanja terorista jer Tužilaštvo BiH sa suspendovanim glavnim tužiocem i SDA kadrovima poput Alene Kurspahić na čelu disciplinskog ureda, SIPA sa Pericom Stanićem, OBA sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom i Ministarstvo bezbednosti sa Draganom Mektićem obmanjuju celokupnu Evropsku javnost, kako se u BiH vodi borba protiv terorizma i da je BiH pouzdan partner u toj borbi - navodi Galijašević.

Prljave banke

Dževad Galijašević iznosi šokantnu tvrdnju da se kroz legalne tokove u BiH finansiraju ne samo vehabijske zajednice već i slanje ratnika u Siriju, Irak i Avganistan.
- Čija je Vakufska banka (udružena sa Depozitnom bankom i UPI bankom) ako nije u većinskom vlasništvu Jasina el Kadija i Šafika Auada, milionera, sponzora terorizma i veletrgovaca oružjem. Šta se dešava u toj banci, u kojoj svoj komad kolača ima i radikalni vehabijski imam džamije Kralj Fahd, Nezim Halilović Muderis?! To prljavo pranje novca zbog finansiranja terorističkih organizacija i terorističkih aktivnosti, prljavih banaka i fondacija koje tome služe to se ne pominje zbog SDA - tvrdi Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu". Ove navode još niko nije demantovao.

Sutra -  Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (2): Paradžemati pod zaštitom države

2024 © - Vesti online