Ponedeljak 18.06.2018.
19:08
Z. Mirković - Vesti

Uz kolo i latino ritmovi

Kao i uvek, Mladost se pobrinula za bogat i šarolik program, koji predstavlja ponajviše srpsku kulturu i tradiciju, ali i drugih naroda koji žive u Leoberzdorfu. Na manifestaciji, koju podržavaju i vlasti ovog gradića, a koja je poznata po odličnom provodu, učestvovalo je mnoštvo folklora iz Austrije i domovine.

Pored domaćina bili su tu KUD Srbija iz Kornojburga, KUD Kolo iz Marija Encerzdorfa, KUD "Branko Radičević" iz Beča, KUD Ostrog iz Linca, KUD Semberija i Majevica iz Presbauma, KUD Zavičaj iz Tulna, KUD "Barili" iz Braunaua, KSD Bambi iz Beča. Iz matice su na priredbu u Austriju doputovali su GKUD Alat Svislajon iz Trebinja i KUD Dvorovi.

Od stranih folklora nastupili su KUD "Pendari" sa bugarskim igrama, KUD Rubina iz Beča, paragvajska i meksička plesna grupa.

Odličan imidž

Đurđija Marić-Milošević navodi da Multi-kulti fešta ima odličan imidž u Leoberzdorfu, iako je ne posećuje veliki broj Austrijanaca.

Prema njenim rečima, manifestacija na koju poziva i opština predstavlja kulturu svih etničkih zajednica koje žive u Leoberzodrfu i ima za cilj njihovo približavanje i pospešivanje suživota.

Takođe, predstavljene su srpske rukotvorine i kulinarski specijaliteti bogate srpske kuhinje

- Za naše ljude u dijaspori od ogromnog je značaja dolazak predsednika Dodika. Time se pokazuje da je matici i te kako stalo do dijaspore, posebno činjenicom da je predsednik doputovao u ovako malo mestašce i poseti nas. Za nas je to bila velika čast - rekla je Đurđija Marić-Milošević, predsednica Mladosti.

Kazala je da ovo pokazuje i da Srbi u dijaspori nisu sami, već da mogu da se za očuvanje srpskog jezika i tradicije boriti zajedno sa maticom.

 

2019 © - Vesti online