Nedelja 17.06.2018.
22:48
Radio Slobodna Evropa

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

EPA/Malton Dibra
 

Koplja će se lomiti na Francuskoj

Kako se saznaje iz dobro obaveštenih izvora, niz sastanaka predstavnika svih zemalja EU, održanih u Briselu, nije rezultirao donošenjem odluke koja bi dobila konačnu formu na nivou šefova država i vlada. Sve ovo je posledica toga što izvestan broj EU članica odbija da odobri pristupne pregovore, kako Skoplju, tako i Tirani.

Grupu država koje su negativno raspoložene predvodi Francuska, a, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, iza ovog stava čvrsto stoje i Belgija i Danska, ali su takve naznake dale i Španija i Portugalija.

Bez obzira na sve ovo, bugarsko predsedništvo Unijom je već sačinilo konačni nacrt zaključaka u kojem se navodi da "Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore" (sa Makedonijom i Albanijom), uz opasku da ovaj stav i dalje "predment odobrenja" (subject to endorsement) šefova država i vlada.

Konačna verzija ovog dokumenta sačinjena je nakon postizanja sporazuma Makedonije i Grčke kojim se rešava spor oko imena, a koji bi trebalo da otvori vrata zvaničnom Skoplju u evroatlantskim procesima.

Evropski komesar za pitanja proširenje Johanes Han je u četvrtak izneo svoje čvrsto uverenje da će Makedonija dobiti pozitivnu odluku na samitu. On ovaj optimizam temelji na činjenici da i zemlje članice imaju "moralnu obavezu" prema Makedoniji kojoj su obećavali otvaranje evropske perspektive odmah nakon rešenja spora oko imena.

Albanija je u aprilu dobila prvu preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora, međutim, izgleda da je sudbina ove države u ovom trenutku tesno povezana sa Makedonijom. "Ako Makedonija dobije zeleno svetlo, onda možda ima neke šanse da se to desi i za Albaniju. Međutim nema šanse da Albanija dobije pozitivnu odluku, ako je Makedonija nema", upozorio je jedan dobro obavešteni diplomatski izvor.

Do poslednjeg trenutka se neće znati kako će odlučiti šefovi država i vlada. Koplja će se lomiti na Francuskoj, koja je, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, i na poslednjem susretu u Briselu bila čvrsta pri stavu da neće dozvoliti otvaranje pristupnih pregovora ni sa jednom zemljom.

2024 © - Vesti online