Nedelja 17.06.2018.
17:10
Tanjug, Vestionline

Anđelina Džoli u Iraku: Ovo su najteža razaranja, svuda osećam miris leševa

Tanjug/AP
Zatečena stanjem u Iraku: Anđelina Džoli

Holivudska zvezda obišla je logor Domiz, u kome živi 33.000 izbeglica iz Sirije, prenosi Rojters. Ona je u logor došla u jutarnjim satima i sastala se s porodicama u logoru, saopštio je zvaničnik UN-a. 

Dan ranije Anđelina je obišla Mosul, irački severni grad koji su vladine snage vratile pod svoju kontrolu u prošloj godini od militanata Islamske države. 

Militanti su držali grad pod okupacijom tri godine i pretvorili su ga u uporište svog "kalifata", u vojnoj kampanji tokom koje je pobeglo oko 900.000 građana. 

- Pod ruševinama su leševi i možete da osetite njihov miris. Tu su i članovi njihovih porodica, koji ne mogu da prebace tela svojih najmilijih - rekla je holivudska diva.

Na video snimcima i fotografijama koje je objavio Visoki komesarijat UN za izbeglice vidi se Džoli koja se sastala sa porodicama iz zapadnog Mosula i prošetala bombardovanim gradskim ulicama.

- Ovo su najteža razaranja koja sam videla tokom svih godina mog rada u UNHCR-u. Ljudi su ovde izgubili sve. Oni su lišeni svega. Nemaju lekove za svoju decu i mnogi nemaju pitke vode ni osnovne usluge. Nadam se da će biti kontinuirane predanosti u obnovi i stabilizovanju kompletnog grada. I ja pozivam međunarodnu zajednicu da ne zaboravi Mosul - izjavila je Džoli tom prilikom.

Džoli za UNHCR radi od 2001. godine, a ovo je njena peta poseta Iraku.

2019 © - Vesti online