Ponedeljak 18.06.2018.
00:11
Đ. Janković - Vesti

Ruska bolničarka dala život za Srbiju

Đ. Janković
Svečano otkrivanje spomenika planirano za Vidovdan

Spomenik hrabroj ruskoj bolničarki koja je stradala 2. oktobra 1914. godine na čuvenoj Koti 708 - Eminove vode, biće postavljen nedaleko od spomen-kosturnice gučevskim junacima. Njegovo postavljanje inicirala je Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika iz Beograda, a darodavac i autor je njen član, likovni umetnik Dragoljub Mirković. Spomenik je visok 3,1 metar, sa 2,4 metra širokim postamentom.

Darja je rođena 1888. godine i živela je u Petrogradu, a u Srbiju je stigla najpre do Valjeva. Tamo se kratko zadržala, da bi u septembru 1914. otišla na prvu liniju fronta. Bila je bolničarka Drinske divizije drugog poziva i prilikom teških borbi kod Kurovića kolibe, dotad neviđenim odvažnošću, previjala je ranjene srpske vojnike. Zabeleženo je da je samo u jednom danu previla više od stotinu ranjenih.

Dobila i ulicu

Darju i njeno junaštvo žitelji Vukovog zavičaja nisu zaboravili. Pano s podsećanjem na hrabru Ruskinju nalazi se već nekoliko godina kod Specijalne bolnice u Banji Koviljači, nedaleko od spomenika na Gučevu. Na stogodišnjicu pogibije, u oktobru 2014, postavljena je spomen-ploča, a ove godine dobila je i svoju ulicu u "kraljevskoj banji".

Posle borbi na Drini, sa Drinskom divizijom odlazi na Gučevo gde su bile najteže i najkrvavije bitke. Najžešće je bilo na koti 708. gde je i poginula pomažući srpskim ranjenim borcima.
Hrabra Ruskinja od prvog dana bila je primer junaštva, o čemu svedoči i sačuvani izveštaj komandanta Drinskog konjičkog diviziona drugog poziva, od 10. septembra 1914. godine o borbama 31. avgusta, 1. i 2. septembra 1914. kod Ade Kurjačice, gde pominjući Darju navodi: "Kao zastupnik komandanta odseka naročito moram po dužnosti istaći retko požrtvovanje, hrabrost i najsavesnije vršenje svoje dužnosti prema ranjenicima za sve vreme borbe i danju i noću, vrlo često u kiši kuršuma, neposredno iza prvog borbenog reda - dobrovoljne milosrdne sestre Darje Aleksandrovne iz Petrograda, koja je sama lično previla preko 120 ranjenika. Za sve svoje zasluge, milosrdna sestra Aleksandrovna zaslužuje najveće ratno odlikovanje."

2024 © - Vesti online