Nedelja 17.06.2018.
14:29
Vestionline, Tanjug

Iza kulisa sporazuma: "Makedonija je Grčka", kamenice i suzavac

Kako prenosi agencija MIA, kordon policije bio je postavljen oko sela Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, gde je sporazum potpisan. Kako se navodi, grupa građana gađala je policiju drvima i drugim predmetima, a policija je odgovorila upotrebom suzavca.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Makedonija je Grčka" i "Ovde završava Severna Makedonija".

Grčki mediji su preneli da je ukupno 80 autobusa sa građanima iz Soluna i severne Grčke stiglo na proteste u blizini Prespanskog jezera, zbog čega je oko sela Psarades bilo prisutno veliko policijsko obezbeđenje, a svi putevi ka jezeru su bili blokirani.

U mestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera danas je potpisan spotazum između Grčke i Makedonije kojim se predviđa da novo ime bivše jugoslovenske republike bude Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

2024 © - Vesti online