Nedelja 17.06.2018.
13:23
Tanjug

"Pitaju se zašto se Srbija naoružava? A zašto se naoružavaju zemlje regiona?"

Tanjug
Svi Migovi do kraja godine na nebu: Aleksandar Vulin

- Trenutno imamo četiri MIG-a 29, spremna i u letnom stanju. Imamo još šest aviona MIG 29 iz ruskih donacija i ugovaramo još četiri iz beloruske donacije. Svi oni će biti modernizovani i do kraja godine, eventualno početkom sledeće, biće u letnom stanju i čuvaće naše nebo - rekao je Vulin za Tanjug.

Modernizacija aviona i obuka pilota

Objasnio je da će se osim remonta nastaviti sa modernizacijom i svih 14 aviona biće urađeni na istovetan način. Biće svi u istoj klasi - to je klasa 4+ generacije, jedna od najmodernijih, istakao je Vulin i naznačio da je od te klase bolja samo ona generacija 5, ali nju poseduju samo velike svetske sile.

- Generacija 4+ je dovoljna za naše potrebe, da stavimo do znanja koliko smo moćni i koliko ne treba niko da razmišlja o tome da napadne Srbiju - poručio je ministar odbrane.

- Do kraja godine biće završen po jedan helikopter H-145 M, jedan za VS i jedan za policiju sa odgovarajućim naoružanjem i obukom. Čitav ugovor će biti završen iduće godine kada će ukupno devet helikoptera biti dodeljeno ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova u skladu sa njihovim potrebama i zadacima - precizirao je.

Intenzivno se uz nabavku opreme radi i obuka pilota, jer "zahvaljujući dobroj fiskalnoj situaciji i disciplini koju je uveo predsednik Vučić sve plaćamo na vreme, a nekad i unapred, pa dobijamo razne popuste".

Ilustrovao je to činjenicom da smo u ovom slučaju, nabavke helikoptera, baš zbog takvog načina plaćanja dobili besplatnu obuku i uštedeli  400.000 evra.

Obnova vojne industrije

Sve nam je potrebno, kaže Vulin na pitanje šta je VS potrebno opreme, ističući da smo 1999. godine izgubili ratno vazduhoplovstvo i vazduhoplovnu odbranu, ali da je potpsivanjem predsednika Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom vojno-tehničkog sporazuma naše vojno vazduhoplovstvo spaseno, i mi smo sada po tom pitanju regionalna sila.

- Sve se obnavlja. Od kopnene vojske do vazduhoplovstva. Čak i rečne fotile, na koje često zaboravljamo. Naše brodove, opremamo odgovarajućim topovima, raketama, radarima. Dakle, svi segmenti Vojske Srbije zaslužuju modernizaciju i zaslužuju novu nabavku koja nije rađena decenijama - ukazao je.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, precizirao je, očekujemo, još 30 modernizovanih tenkova TE-72, kao i borbenih oklopnih vozila pešadije, takođe, modernizovnaih u skladu sa najvećim svetskim nivoom.

- Očekujemo da ćemo u naoružanje primiti i naša borbena vozila pešadije, kakav je Lazar 3, i nekih 40 različitih sistema naoružanja koji će ući u naoružanje VS u što kraćem roku -rekao je Vulin.

Srbija može da se naoružava i na istoku i na zapadu

Važno je, dodao je Vulin, da smo vojno neutralna zemlja, i kao takva možemo da se naoružavamo i na istoku i na zapadu.

- Gledaćemo gde je za nas povoljnije, gledaćemo šta više odgovara konfiguraciji naše vojske - kaže ministar i ponavlja da se vojno-tehnički sporazum sa Rusijom odvija na najbolji mogući način, i da je veoma zadovoljan i rokovima i tehnikom i dinamikom.

Rekao je i da VS posle dugog niza godina smanjuje tehnološki jaz kada su u pitanju opto-elektronska sredstva, stvaraju se specijalne jedinice pa i vojska koja može  da ratuju i noću...

Ministar veruje da kada budemo završili proces opremanja i reorganizacije VS da ćemo moći da kažemo da smo najjača zemlja u regionu i da smo u stanju da zaštitimo svoj teritorijalni integritet "svoje nebo, svoju vodu i svoju zemlju".

Po pitanju razvoja vojne industrije Vulin ističe da ona mnogo znači, a da to nije bi slučaj do 2012. godine.

- Vojna industrija mnogo znači, a nije značila do 2012. godine. Vučić je prvi ministar odbrane koji je prepoznao značaj odbrambene industrije, pre njega su odbrambenu industriju spremali za privatizaciju, spremali su da je ugase, da je sruše i da je iz stečaja jeftino kupe i da to bude zabran nekih privatnika - naglašava.

Rast prihoda

Danas, ističe ministar, četiri puta više novca prihoduje odbramena industrija nego 2012. godine.
Kako kaže i u tome se vidi orijentacija države i precizira da se ove godine očekuje da ćemo imati ugovorenih poslova u vrednosti 680 miliona dolara, dok je prošle godine taj iznos bio 580 miliona dolara...

- Stalno se nastavlja trend rasta - naglasio je Vulin, i rekao da se traži municija, ali  složeni borbeni sistemi...

- To je malo ko očekivao od male zemlje sa skromnom industrijom, ali pokazali smo da i u složenoj industriji možemo da se nosimo sa velikim zemljama - rekao je Vulin i ocenio da je vreme da pređemo na viši nivo proizvodnje municije, te da se novac dobijen od Vlade i zarađen uloži u razvoj tehnologije.

Sve više će se tražiti "pametna municija", uveren je ministar i objašnjava da je reč o municiji  sa posebnim karakteristikama i mogućnostima programiranja, a na nama je da pratimo tržište i da na sve promene spremno odgovorimo.

Zašto se Srbija naoružava?

Kako je rekao ispravlja se decenijsko plansko uništavanja VS, od uništavanja njene opreme, oružja, tehnologije, pa do uništavanja morala, popune, rezerve, obuke..

- Sve ono što je za NATO agresije pokazalo uspeh, pokazalo da može da brani jednu zemlju, uništavano je planski, od tehnike do ljudi - naznačio je Vulin.

Povodom povremenih pitanja "zašto se Vojska Srbije naoružava, zašto se jača, zašto se povećava nivo njene borbenosti" Vulin je rekao da je to izlično pitanje u slučaju vojno neutralne zemlje poput Srbije "jer zemlja koja je vojno neutralna ne može da rizikuje da bude nenaoružana, vojno slaba i neobučena". 

- To može sebi da dopusti sebi neko ko je u sastavu nekog vojnog saveza, pa onda može da štedi novac na tome ili da ne ispunjava svoje obaveze jer uvek će biti neko ko će doći u trenutku nevolje. Kod nas neće doći niko, neće doći nijedna velika sila da nam pomogne - rekao je Vulin i dodaje da ćemo mi biti sami, ako dođe do bilo kakvog oružanog sukoba, što na Balkanu niko nikada ne može da isključi.

- Zato je bolje pitanje zašto se zemlje u regionu naoružavaju, bolje pitanje je zašto članice NATO pakta nabavljaju moderno naoružaje. Od koga se štite zemlje NATO pakta bivše članice SFRJ. Od Srbije? - pita ministar i poručuje im da štede novac, da ga daju za nešto korisnije i pametnije, jer im Srbija neće biti pretnja.  

- Nemamo teritorijalnih pretenzija prema bilo kome, nemamo razloga da napadnemo bilo koga, a i mi nažalost moramo da budemo naoružani i moramo da budemo jaki - rekao je Vulin.

2023 © - Vesti online