Nedelja 17.06.2018.
20:46
Z. Marjanović - Vesti

Kiša i grad pustoše sela

pixabay.com
Led uništio maline

Zbog obilnih padavina i Svilajncu prete poplave, a selo Kušiljevo je potpuno potopljeno i praktično odsečeno od sveta. Zbog izlivanja potoka i slivanja vode sa okolnih brda, poplavljen je glavni put za ulazak u selo, pod vodom je centar sela, poplavljeno je 20 domaćinstava, a voda je došla do ambulante.

Seoski potoci izazvali su poplavu u još nekoliko sela u svilajnačkoj opštini. Kiša, koja ne prestaje da pada, poplavila je stotinak dvorišta, ali je ušla i u mnoge kuće.

Dan nakon što je delovima zapadne Srbije i Šumadije protutnjalo nevreme koje se na pamti i koje je za sobom poljoprivrednicima ostavilo pustoš u malinjacima, njivama, voćnjacima i vinogradima, vrši se procena štete, a u nekim opštinama je proglašena vanredna situacija.

Ispaljene hiljade raketa

Prema izjavi Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, na gradonosne oblake koji su velikom brzinom protutnjali zapadnom Srbijom i Šumadijom ispaljene su 1.164 protivgradne rakete, a od aprila, kada je počela da dejstvuje služba protivgradne zaštite, ukupno je ispaljeno 7.930 raketa. Desetogodišnji prosek ispaljenih raketa u Srbiji je od 2.800 do 3.000, što govori o tome da je ova godina izuzetna po gradonosnim oblacima koji su naneli ogromnu štetu poljoprivredi i putnoj infastrukturi. Trenutno je na zalihama još 6.000 protivgradnih raketa.

Prema izjavi Milana Božića, predsednika opštine Požega, vanredna situacija je proglašena u 17 sela u kojima iza grada nije ostalo ništa, kao i u opštini Topola gde je grad u voćnjacima, vinogradima i povrtnjacima načinio štetu koja se prema prvim pokazateljima procenjuje na oko 20 miliona evra. Situacija je još teža, prema izjavama voćara, jer je nevreme oštetilo i rod za narednu godinu. Vanredna situacija je proglašena i u nekoliko sela u opštini Ljig, verovatno će biti proglašena i u selima opština Priboj, Gornji Milanovac i Aranđelovac i grada Užica, preko kojih je prošao gradonosni oblak i za sobom ostavio pustoš.

2024 © - Vesti online