Subota 16.06.2018.
22:33
Vestionline, Tanjug

Koliko građani Srbije veruju EU?

pixabay.com
 

Nasuprot tome, negativnu sliku o EU ima 22 odsto građana, dok je neutralno čak 37 odsto njih, prenosi "Blic".

Istraživanje Eurobarometra sprovedeno je od 17. do 28. marta ove godine, a učestvovalo je 33.130 ljudi iz članica EU i zemalja kandidata.

Rezultati Eurobarometra pokazuju da građani Srbije nemaju veliko poverenje u nacionalne institucije, niti u EU. 

Podaci pokazuju, da Vlada Srbije uživa poverenje kod 44 odsto građana, parlament kod 33 odsto, dok je nepoverenje prema tim institucijama iskazalo čak 49. Poverenje u EU ima 36 odsto Srba, za jedan odsto manje nego prošle godine, a 48 odsto nema poverenja.

Na pitanje šta za njih lično znači Evropska unija, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u članicama EU (52 odsto), odgovorilo je: sloboda putovanja, studiranja i rad bilo gde u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20).

Po podacima koji su dobijeni, tri četvrtine građana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i većina ne misli da će se stanje promeniti za godinu dana.

Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto gradana Srbije, četiri odsto manje nego u prethodnom istraživanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, što je četiri odsto više nego 2017. godine.

Više od polovine građana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog domaćinstva loša, a 38 odsto da je dobra. 

Da će se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine veruje 29 odsto stanovnika isto kao i u prethodnom istraživanju, dok 26 odsto smatra da će se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da će se stanje promeniti.

Takođe je najviše onih koji ne misle da će se promeniti ni ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimistično, a 18 odsto pesimstično.

Što se tiče zapsolenosti najveći broj građana misli da u ovom polju neće biti promena. Pa tako u pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji, malo je više onih koji veruju da će se situacija poboljšati, 31 u odnosu na 28 odsto, dok 36 odsto ispitanika smatra da neće biti većih promena.

Najveći izazovi s kojima se Srbija suočava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova života (22), kriminal (21) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13).

Najveći problemi s kojima se lično suočavaju su finansijska situacija njihovog domaćinstva, inflacija, uslovi života i nezaposlenost.

Većina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimistično gleda na budućnost.

Poverenje u Uniju je u porastu, a podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou, navodi "Blic".

Evropska komisija je saopštila da, prema istraživanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji veruje da se njihov glas čuje najveći je od 2004.

Jedan od glavnih zaključaka istraživanja jesu rast optimizma u pogledu ekonomije i snažna podrška evru.

2020 © - Vesti online