Subota 16.06.2018.
22:12
Vestionline, Tanjug

"Potpisivanje sporazuma - istorijski trenutak za Balkan"

Tanjug/AP
Ispisuju istoriju: Zoran Zaev i Aleksis Cipras

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena, koji će biti potpisan u nedelju u selu Psarades, na grčkoj strani Prespanskog jezera, rešiće probleme koji su 25  godina blokirali ceo region, smatra Bošnjakovski.

Bošnjakovski je, u saopštenju prosleđenom grčkoj agenciji ANA, izrazio uverenje da će sve u vezi sa primenom sporazuma teći bez problema.

- Novi dani su već ovde - naveo je Bošnjakovski, napominjući da su oni počeli kada je manji broj ljudi, među kojima i premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, izrazio uverenje da je rešenje moguće.

Sporazum je kompromis koji možda neće svi pozdraviti u dve zemlje, kazao je Bošnjakovski, ističući da su dogovor "apsolutno prihvatile progresivne snage koje  vode region Balkana ka napretku".

Nakon potpisivanja sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, u mestu Psarades, zvanični sastanak dve delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani Prespanskog jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

2024 © - Vesti online