Subota 16.06.2018.
16:16
www.dw.com

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Prve dane u predsedničkoj fotelji Đukanović je iskoristio da pošalje, za čelnika države, neuobičajene poruke o EU. Krajem maja je poručio da Crna Gora neće klečati i moliti da Brisel otvori vrata, a ove nedelje je otišao korak dalje, navodeći da "Crna Gora i Balkan nisu teren na kojem se može eksperimentisati, niti propisivati šta je obavezno primeniti".

Pojasnio je Đukanović i da Crna Gora nije iz nužde opredeljena za EU.

- Sebe smatramo partnerom, kojem ne treba propisivati, nametati i davati sebi za pravo da svako malo sudite da li smo dovoljno inteligentni i dovoljno ozbiljni da primenimo ono što smo prethodno zajedno usvojili... Znam da na Balkanu svi imamo i svi živimo taj sindrom inferiorne zavisnosti, provincijalne zavisnosti u odnosu na neke pretpostavljene međunarodne autoritete. Ja ne živim taj svet - kazao je novizabrani predsednik države.

Postavlja se pitanje kome i zašto Đukanović sada šalje ovakve poruke. Crna Gora krajem meseca obeležava 6 godina od početka pregovora sa EU, a premijer Duško Marković ponavlja da je Vlada nedvosmisleno opredeljena za članstvo u Uniji.

Izvršna direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Ana Novaković, koja je član radne grupe za pregovore o poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), smatra da Đukanović okreće kormilo od EU u nekom drugom pravcu i to "ne iz opravdanih i objektivnih, već isključivo ličnih razloga".

- Ovaj panični napad na EU može dolaziti samo od nekoga ko oseća strah od tog procesa. Izvesno je da dalji proces integracije zahteva: oslobađanje institucija od partijskog interesa, zagarantovanu slobodu izražavanja i medija, funkcionalnu vladavinu prava koja bi u jednom trenutku otvorila i brojne fioke tužilaštva. Očigledno je da se Đukanović pri pomisli na takvu realnost ne oseća dobro - kaže Novaković.

Ona naglašava da Đukanović u pitanje dovodi celokupni proces integracije Crne Gore u EU.

- Zato je izuzetno važno dobiti odgovor i jasan stav predsednika Vlade na  ovakve izjave predsednika države. S obzirom na to da Vlada ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje EU kao spoljno-politički prioritet zemlje, na ovom pitanju ćemo videti da li ključne odluke u Crnoj Gori donose zvanične institucije ili pojedinac - kaže Ana Novaković.

Brisel se još nije oglasio. Dok se čeka njegovo tumačenje Đukanovićevih poruka, nameće se dilema da li one mogu načiniti štetu evropskom putu Crne Gore?

2024 © - Vesti online